Stanovi na dan / Od unosnog biznisa do stanova koji zjape bez gostiju

0

Kako su iznajmljivači ovih stanova u BiH rekli za “Nezavisne”, gostiju gotovo da i nema, zbog čega su bili prinuđeni čak i stanove na dobrim lokacijama iznajmljivati po dosta nižim cijenama.

Naida Ćerimagić, vlasnica agencije za nekretnine “Top nekretnine” Sarajevo i predsjednica Udruženja učesnika u prometu nekretnina u Privrednoj komori FBiH, kazala je da je evidentno da je iznajmljivanje ovih stanova smanjeno, zbog sve manjeg broja turista.

“Manje je bilo ulazaka u BiH, ali činjenica je da je pala i renta stanova na dugoročno iznajmljivanje”, rekla je Ćerimagićeva.

Pojasnila je da su iznajmljivači nerijetko iste stanove u periodu pandemije stavili na dugoročno iznajmljivanje.

“Povećao se broj stanova u ponudi za dugoročno iznajmljivanje, a potražnja nije toliko velika, pa je onda pala i cijena tih renti”, navela je Ćerimagićeva.Dodala je da su cijene iznajmljivanja ovih stanova na duži period pale za 100 do 200 KM.

“Stan koji je bio 300 KM mjesečno sada je malo jeftiniji, a cijena stana koji se iznajmljivao za 1.300 KM je znatno pala za 200 ili čak 300 KM”, kazala je Ćerimagićeva.

Tako stan na dan u sarajevskom naselju Pejton košta 50 KM, a vlasnik nam je rekao da iznajmljuje više stanova u ovom gradu, te da cijena zavisi od lokacije.

“Cijena jeste pala, ali situacija kod mene nije tako loša. Najčešće su mi stanovi zauzeti oko 20 dana u mjesecu”, kazao je ovaj Sarajlija.

Cijene stanova na dan, u zavisnosti od kvadrature i lokacije, u Banjaluci variraju od 30 do 60 KM, a veliki broj izdavača nudi i opciju iznajmljivanja stana za dnevni boravak.

Sagovornica “Nezavisnih”, koja je u Banjaluku sa svojom porodicom stigla iz Novog Sada, kazala je da je stan u naselju Borik iznajmila za 120 KM za tri dana.

“Bili smo jako zadovoljni stanom u kojem smo imali sve što nam je potrebno, a čak smo imali i parking mesto”, rekla je ona, dodajući da je i ranije dolazila u Banjaluku, ali da nikada nije mogla za ovu cijenu iznajmiti tako veliki stan.

Predrag Duduković, ekonomski analitičar SWOT, kazao je da, s obzirom na okolnosti koje imamo u posljednjih godinu dana i nemogućnosti putovanja, jasno je da je broj gostiju uveliko opao.

“Samim tim nema ni potrebe za stanovima na dan, jer nema potražnje zbog nemogućnosti putovanja”, rekao je Duduković.

Dodao je da će ova situacija potrajati dok god su mjere na snazi i dok se ponovno ne otvore granice.

“Najgore je što, kako i sami možemo vidjeti, i nakon godinu dana nije došlo do pomaka. Ne možemo da procijenimo kada će se situacija stabilizovati i kada bi turisti opet mogli dolaziti, te kada bi se ova djelatnost ponovo mogla isplatiti”, zaključio je Duduković.

Jedan od iznajmljivača stanova na dan u Banjaluci je u razgovoru za “Nezavisne” rekao da stan u centru grada sa garažom iznajmljuje za 40 KM, te da je evidentno da su cijene pale.

“Gostiju takoreći nema. Jedini gosti su nam ljudi koji dođu u Banjaluku iz drugih dijelova BiH. Cijena ovih stanova je dosta pala, ali mi bismo tu manju cijenu nekako i preživjeli – najveći je problem što nemamo kome iznajmljivati stanove”, rekao je on.

Dodao je da trenutno ne razmišlja o tome da ovaj stan počne iznajmljivati dugoročno.

“To mi donosi više troškova. Legalno sam prijavio ovaj stan na dan i plaćam sve dažbine za njega, ali ako se ova situacija nastavi razmišljam da prestanem iznajmljivati i zatvorim ovaj biznis”, naveo je ovaj Banjalučanin.

IZVOR:Nezavisne

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here