U Kantonu Sarajevo od danas zabrana kretanja od 21 do pet sati ujutro, narednih 15 dana

U Sarajevskom kantonu od petka, 19. marta, na snagu stupa novi termin zabrane kretanja, od 21 do 05.00 sati ujutro. Zabrana kretanja na snazi će biti narednih 15 dana. Zaključak o zabrani kretanja u tom razdoblju donijela je Vlada KS na jučerašnjoj sjednici zbog drastično pogoršane epidemiološke situacije u Sarajevskom kantonu. – Također na razdoblje od 15 dana, počevši od 20. marta ove godine u 05.00 sati, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata u Sarajevskom kantonu, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića – navodi se.

Zaključkom o zabrani rada ugostiteljskih objekata obuhvaćene su djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane te djelatnosti pripreme i usluživanja pića. – Premijer Edin Forto poručio je da će Vlada Sarajevskog kantona, odmah po usvajanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS (koji će se naći pred Skupštinom KS narednog tjedna) spremiti paket pomoći za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad – navodi se.

Iz zabrane kretanja u KS izuzeti su svi uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID na području KS, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu. – Uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID, uposlenici kojima se odvija proces rada u smjenama moraju imati odobrenje poslodavaca za kretanje, u razdoblju od 21 uvečer pa do 05.00 sati ujutro narednog dana – ističe se.

Donesen je i zaključak o produženju važenja svih ranijih mjera, po preporukama Kriznog  staba. U priopćenju Press službe KS Vlada upućuje ‘zahvalnost zdravstvenim radnicima za bespoštednu borbu za zdravlje i živote svih nas tijekom pandemije, kao i stanovnicima Sarajevskog kantona koji u ovom teškom razdoblju poštuju preporuke struke i mjere koje su na snazi’.

Vijesti

Stay Connected

21,792FansLike
2,737FollowersFollow
17,500SubscribersSubscribe

Zadnje objave