23.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

Ugostiteljima u TK produženo radno vrijeme, nove mjere za tržne centre i prodavnice

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona danas je donio naredbu kojom se ugostiteljskim objektima produžava rad do 23 sata, uz odluku prema kojoj razmak između osoba mora biti četiri metra.

Prethodnom odlukom vlasnicima kafića i restorana rad je bio zabranjen iza 20 sati, međutim, analizom epidemiološke situacije, nadležni krizni štab danas je donio naredbu kojom im se radno vrijeme vraća do 23 sata.

Ministar zdravstva TK i predsjednik Kriznog štaba Božo Jurić nakon sastanka je kazao da su danas donijeli niz naredbi i preporuka, za koje se nada da će doprinijeti poboljšanju epidemiološke situacije u kantonu.

“Između ostalog, odlučeno je da se svim ugostiteljskim objektima, pružaocima različitih uslužnih djelatnosti, subjektima koji pružaju usluge iz oblasti hotelijerstva, umjetnosti i zabave, trgovinama na veliko i malo te kladionicama i sličnim objektima izda naredba o zaduženju postavljanja obavještenja o ukupnom broju osoba koje mogu boraviti u zatvorenom prostoru, a u skladu sa površinom. Za jednu osobu je potrebna površina od najmanje četiri kvadratna metra, a bitno je reći da u objektu ne smije biti više od 30 osoba”, istaknuo je Jurić.

Jurić je preporučio ugostiteljima i da za pružanje usluga maksimalno koriste ljetne bašte, a nadležnim gradskim, odnosno općinskim službama savjetovao da pojednostave procedure o zakupu javnih površina za kafiće i restorane.

Također, kada je riječ o radu kafića i restorana, gosti prilikom kretanja u objektu moraju koristiti masku, dok ovo zaštitno sredstvo zaposlenici niti u jednom trenutku ne smiju skidati sa lica.

Govoreći o tržnim centrima, Jurić navodi da su oni dužni postaviti obavještenje o ukupnom broju osoba, ali zbirno po svim subjektima u sklopu centra.

“Svim tržnim centrima, trgovinama, ugostiteljima, hotelijerima i pružateljima ostalih uslužnih djelatnosti se nalaže određivanje COVID redara iz reda uposlenika koji će biti posebno zaduženi za nadzor nad sprovođenjem važećih epidemioloških mjera”, dodao je resorni ministar.

Također, danas je gradskim i općinskim kriznim štabovima i inspekcijama naloženo kadrovsko jačanje, uz maksimalno pojačanje nadzora u sprovođenju važećih preporuka i naredbi. Također, od policije je zatraženo da pojačaju svoj nadzor.

Vijesti

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

U Sloveniji državni službenici moraju do 1. oktobra imati dokaz o cijepljenju

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će se cijepiti protiv Covida-19, a  negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za...

Stay Connected

21,988FansLike
2,941FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe