Vlada FBiH: Nije predloženo otvaranje ugostiteljskih objekata

0

Nakon što je objavljena informacija da su se predstavnici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine sastajali sa čelnicima Pfizera u našoj zemlji zbog nabavke vakcina, iz izvršne vlasti FBiH su poručili da jesu razgovarali, ali nisu pregovarali o kupovini vakcina.Kao razlog je navedeno da američka kompanija Pfizer ugovore sklapa isključivo sa državnim nivoom.

Radi objektivnog informiranja javnosti podsjećamo da je Vlada Federacije BiH na 210. hitnoj sjednici održanoj 23.03.2021. godine, uz Informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji BiH na dan 22.3.2021. godine, usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva čija je primjena od 24.03.2021. godine i traje 14 dana.

Na toj sjednici je ponovo vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Među naredbama je i ograničavanje kretanje građana na cijelom teritoriju FBiH u vremenu od 21:00 sat naveče do 5:00 sati ujutro narednog dana. Također, dozvoljeno je okupljanje ne više od 20 ljudi u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Dakle, uz pooštravanje postojećih, te ponovne naredbe kantonima za uvođenje restriktivnijih mjera, Vlada nije predložila „otvaranje ugostiteljskih objekata i konzumiranje nargila“, kako su objavili pojedini mediji, pozivajući se na podatke i informaciju od 22. februara 2021. godine.

(Vijesti.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime