21.2 C
Srebrenik
Ponedjeljak, 26 Jula, 2021

WHO uputio apel za donaciju 10 miliona vakcina

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u petak na donaciju 10 miliona doza vakcina protiv COVID-19 za 20 siromašnijih država kako bi se osigurala ravnopravna distribucija širom svijeta.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je povećana potražnja za vakcinama protiv COVID-19 dovela do kašnjenja isporuka.

Poručio je da je odmah potrebno 10 miliona doza da bi 20 zemalja moglo početi da vakciniše zdravstveno osoblje i starije ljude u naredne dvije sedmice, prenosi Anadolija.

Ghebreyesus je kazao da je ostalo još 15 dana prije isteka 100 dana ove godine, a 36 zemalja još uvijek čeka vakcine da mogu početi vakcinisati zdravstvene radnike i starije osobe.

Po njegovim riječima, od 36 zemalja planirano je da 16 primi prve doze iz COVAX-a u narednih 15 dana, a preostalih 20 ostalo je da čekaju vakcine.

– Dakle, danas tražim od zemalja koje imaju doze vakcina da doniraju što više doza kako bi nam pomogli da ispunimo taj cilj – rekao je u petak Ghebreyesus.

Također je zatražio i od proizvođača da povećaju proizvodnju kako bi se dodatne doze vakcina mogle donirati siromašnijim zemljama.

Vijesti

Nedžad Husić nije uspio osvojiti bronzanu medalju

Taekwondoista Bosne i Hercegovine Nedžad Husić (19) danas je na Olimpijskim igrama poražen od turskog takmičara Hakana Rečbera, i tako ostao bez bronzane medalje. Husić...

NATO ostaje predan partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom

NATO ostaje predan partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom i pomirenju u zemlji, rečeno je Feni iz sjedišta NATO-a u Briselu. ”Genocid u Srebrenici bio je...

U nesreći kod Slavonskog Broda deset poginulih

Broj poginulih u jutrošnjem slijetanju autobusa na autocesti kod Slavonskog Broda porastao je na deset, obavijestila je u nedjelju slavonsko-brodska policija uz napomenu da...

Stay Connected

21,988FansLike
2,870FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave