23.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

WizzAir se vraća u Tuzlu: Određen datum uspostave letova na 16 destinacija

Tokom januara i februara ove godine prevezen je 20.821 putnik sa Međunarodnog aerodroma Tuzla uz reducirani red letenja, a očekuje se da letovi budu u punom kapacitetu ponovo od aprila.

Godišnji plan je 380.000 putnika ovisno od aktuelne pandemije. Po okvirnom planu letenja, od 1. aprila planirane su sve destinacije s kojima tuzlanski aerodrom ima otvorene letove.

“Znači, bit će to 16 destinacija u šest evropskih zemalja. Nadamo se da mjere pandemije neće pokvariti taj plan. Naša projekcija da ćemo prevesti 380.000 putnika sasvim je realna. Ako gledamo zimski red letenja, ovaj mjesec nešto je bolji u odnosu na prethodni”, kaže Esed Mujačić, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Tako u martu ima 11 letova sedmično, nastavlja on, dok je u januaru i februaru bilo osam ili devet te je uprava entuzijastična po pitanju povećanja broja putnika narednih mjeseci.

U 2020. menadžment aerodroma potpisao je novi petogodišnji ugovor sa kompanijom “WizzAir”

Zbog pandemije otvoren je Centar za antigensko testiranje za putnike u evropske zemlje, a potpisan je i ugovor za otvaranje centra za PCR testove.

Osim niza drugih potpisanih ugovora, neke od najvećih planiranih aktivnosti su izgradnja atrija, koja je već počela, te parkinga i uređenje vanjskih površina. Pokrenute su i aktivnosti za mjere nosivosti piste te je raspisan javni tender i to bi se trebalo završiti u naredna tri mjeseca.

“To je jedan od preduslova za otvaranje prekookeanskih linija”, rekao je Mujačić.

Vlada Tuzlanskog kantona ima ambicije da se ovaj aerodrom dovede u stanje srednjeg nivoa kvaliteta usluge.

“Idemo ka tome da o bezbijedimo uslove da se sa ovog aerodroma otpremi otprilike milion putnika godišnje. To nam je strateška odrednica za naredni period”, rekao je Nenad Lukanović, pomoćnik ministra trgovine, turizma i saobraćaja TK, prenose Nezavisne.

Vijesti

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

U Sloveniji državni službenici moraju do 1. oktobra imati dokaz o cijepljenju

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će se cijepiti protiv Covida-19, a  negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za...

Stay Connected

21,988FansLike
2,941FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe