Zavod za javno zdravstvo FBiH vrši detaljnu provjeru ponude Medimpexa za nabavku vakcina

0

Zavod za javno zdravstvo FBiH danas vrši detaljne provjere ponude koju je dostavila firma Medimpex d.o.o. Sarajevo u vezi nabavke pola miliona doza vakcina Sputnik V.

Razmatranje i provjera ponude i ponuđača bi mogla potrajati još nekoliko sati, nakon čega će biti donesena odluka i potpisan ugovor o nabavci. Pretpostavlja se da bi posao trebao biti završen večeras ili najkasnije ujutru.

Nakon zasjedanja Ad hoc tijela za nabavku vakcina u Federaciji BiH i zasjedanja Vlade FBiH sinoć je odlučeno da se u ovom trenutku ide u nabavku vakcine sa firmom Medimpex, a da u narednom periodu budu uključene i druge veledrogerije koje danas nisu uspjele dostaviti kompletnu dokumentaciju.

Vlada FBiH je naložila Zavodu za javno zdravstvo da s Medimpexom iz Vogošće već danas potpišu ugovor, a Medimpex ima rok od tri radna dana da dostavi 100.000 vakcina Sputnik V. Ukoliko ovaj ugovor bude potpisan do kraja dana, vakcine bi u Federaciji BiH trebalo da budu najkasnije do ponedjeljka naredne sedmice.

Nakon prvih doza od 100.000 komada, ukoliko ugovor bude potpisani, preostale doze bi trebalo da pristižu u naredne dvije do tri sedmice.

Medimpex d.o.o. Sarajevo je dopis dostavio za agenta Nikolu Zukur Lakušića koji je ekskluzivno ovlašten za dopremu, uvoz i sve ostalo potrebno za vakcinu Sputnik V, a dostavljen je i dopis Ekatarine Kuznetsova ispred Ruskog investicionog fonda da je agent Lakušić ovlašten za prodaju vakcina na teritoriji bivše Jugoslavije.

Cijena koju je ponudila ova kompanija je 14,31 euro po dozi, a cijena skladištenja i distribucije do kantonalnih zavoda za javno zdravstvo je 0,25 KM po dozi.Vlada Federacije BiH je nedavno donijela Odluku o preraspodjeli sredstava od 12.000.000 KM s budžetske pozicije Federalnog ministarstva zdravstva na Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH. Ovom odlukom Vlada Federacije BiH je odobrila preraspodjelu 12 miliona KM predviđenih za nabavku vakcina protiv COVID-19.

S obzirom da 12 miliona KM nije dovoljno za nabavku 500.000 doza ruskih vakcina (iznos veći od 14 miliona KM), ali i da će se nastaviti pregovori i s drugim veledrogerijama za daljnju nabavku vakcina, očekuje se da Vlada FBiH proširi iznos za ovu stavku.

(Klix)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime