17.2 C
Srebrenik
Nedjelja, 17 Oktobra, 2021

Zbog falsifikovanja diploma 15 radnika dobilo otkaz u Kliničkom centru u Tuzli

Petnaest zaposlenika iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli dobilo je otkaze, jer je utvrđeno da su angažmane ostvarili na osnovu falsifikovanih diploma o završenom školovanju, potvrđeno je za Klix.ba.

Vlada Tuzlanskog kantona ranije je donijela odluku kojom je naređeno da se u svim javnim ustanovama krene u proces provjeravanja validnosti diploma zaposlenika.

Shodno tome u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli do danas je izvršena provjera dokumentacije o školovanju za okvirno hiljadu zaposlenika, a kako je potvrđeno za Klix.ba, njih 15 je imalo falsifikovane diplome o završenom procesu obrazovanja.

“Taj posao svakodnevno obavljamo, a iz naše kadrovske službe spiskove upućujemo prema obrazovnim ustanovama koje su izdale diplome. Uglavnom iz srednjih škola do danas smo dobili odgovore da 15 osoba uopće nema u njihovim evidencijama. Oni nisu izdali te diplome, odnosno riječ je o falsifikovanim dokumentima”, kazao je za Klix.ba direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović.

Najveći broj zaposlenika kod kojih su utvrđene falsifikovane diplome bio je na radnom angažmanu u sektoru arhivsko-kancelarijskog poslovanja, zatim unutrašnjeg osiguranja i tehničkih poslova.

“Od tih zaposlenika smo tražili očitovanje, kao i od sindikata. Falsifikovanje diploma se u našoj ustanovi ocjenjuje kao teži prekršaj radne discipline te smo im po zakonu morali prekinuti ugovore o radu. Uradili smo krivične prijave prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, koje dalje postupa po zakonskoj proceduri”, naveo je Jusufović.

S obzirom na to da je u spomenutim službama ostalo upražnjeno 15 radnih mjesta, koja su značajna za nesmetano funkcionisanje najveće zdravstvene ustanove u Tuzlanskom kantonu, po hitnim procedurama zaposlene su nove osobe koje su dobile ugovore o radu na četiri mjeseca.

Inače, Univerzitetski klinički centar u Tuzli zapošljava dvije i po hiljade osoba, a proces provjere diploma i dalje se obavlja. Validnost tih dokumenata osim u Bosni i Hercegovini utvrđuje se i u zemljama izvan naših granica, s obzirom na to da postoji određeni broj zaposlenika koji su školovanje okončali u inozemstvu.

“Za te zaposlenike smo morali izdvajati određena finansijska sredstva kako bi nam obrazovne ustanove u kojima su oni stekli diplome izdale potvrde o njihovoj validnosti”, dodao je Jusufović.

S druge strane, tuzlanski klinički centar trenutno se suočava s problemom nedostatka 377 medicinskih sestara, a po sistematizaciji im fali i 61 doktor medicine. Na bolovanju se nalazi 250 zaposlenika, što je također usložnilo borbu s trećim valom koronavirusa.

(Klix.ba)

Vijesti

Ministar zdravstva TK posjetio Dom zdravlja Srebrenik

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić posjetio je Dom zdravlja u Srebreniku gdje je s menadžmentom ove javne zdravstvene ustanove razgovarao o procesu  vakcinacije...

Obilježen mjesec knjige u Srebreniku

U povodu obilježavanja oktobra - Mjeseca knjige učenici I osnovne škole u Srebreniku zajedno sa učiteljicama Anisom Lelić, Hadžerom Memić, Adisom Čekić i bibliotekarkom...

Na današnji dan prije osam godina Zmajevi se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Brazilu

Prošlo je već osam godina otkad se fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. 15. oktobra 2013. godine, u posljednjem meču kvalifikacija za odlazak na Mundijal, gostovali...

Stay Connected

21,988FansLike
2,983FollowersFollow
18,600SubscribersSubscribe