76. godišnjica / Sjećanje na proboj i žrtve koncentracionog logora Jasenovac

Danas se obilježava 76. godišnjica proboja logora Jasenovac. Tog 22. aprila 1945. godine, posljednjih nekoliko stotina zatvorenika krenulo je u proboj iz zloglasnog logora u koji su ustaške vlasti zatvarale i ubijale ljude zbog njihove vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Brojne delegacije i udruženja žrtava danas će obilježiti 76. godišnjicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac odvojeno i pod strogim epidemiološkim mjerama.

Kako je najavljeno član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić boravit će danas u Donjoj Gradini.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković položit će vijenac zajedno s potpredsjednicima Vlade Tomom Medvedom, Davorom Božinovićem i Borisom Miloševićem te ministrima Gordanom Grlićem Radmanom, Ninom Obuljen Koržinek i Ivanom Malenicom, piše Hina.

Uz njih će još biti i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer te direktorUreda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, piše Hina.

Premijer Plenković vijenac će položiti ispred spomenika Bogdana Bogdanovića “Kameni cvijet”, a nakon toga i na Spomen ploču na Romskom groblju Uštica, gdje će i posjetiti Romski memorijalni centar.

Obzirom na obavezno pridržavanje epidemioloških mjera delegacije će u manjem broju i u posebnim grupama odati počast žrtvama logora.

Vijesti

Svjetski dan klimatskih promjena

Danas, 15. maja se obilježava Svjetski dan klimatskih promjena. Cilj je skrenuti pažnju na globalne klimatske promjene koje su nastale krivicom čovjeka. Iz Centra...

U naselju Ravnuše maloljetnik stradao od strujnog udara

Na području Gornjeg Srebrenika u mjestu Ravnuše sinoć je jedno maloljetno lice smrtno stradalo uslijed strujnog udara na trafostanici. Na lice mjesta su...

U Srebreniku obilježen Dan šehida

Svečanim polaganjem cvijeća, prijemom u prostorijama Medžlisa IZ Srebrenik, obilaskom mezara šehida i članova njihovih porodica, otvaranjem šehidskih spomen obilježja, danas je u Srebreniku...

Stay Connected

21,934FansLike
2,765FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave