36.7 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Akcija u toku: Iftari za majke Srebrenice, starije i one koji žive sami u Srebrenici

Srebrenica

Medžlis Islamske zajednice Srebrenica i džemat Srebrenica tokom ramazana organizuju iftare koji će biti svaki dan dostavljani majkama Srebrenice i onima koji su u potrebi te ljudima koji žive sami i nisu u stanju spremiti obrok, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prošle godine smo organizovali akciju zato što, kao ni ove, nismo mogli organizovati zajedničke iftare i druženja, a razlog je pandemija koronavirusa. Prošlogodišnja akcija se pokazala kao uspješna i ove godine smo krenuli opet. Trenutno imamo 21 osobu kojoj svako veče dostavimo iftar. Ako se bude odazivao naš narod, tako ćemo i povećavati broj ukoliko bude potrebe. Svi koji žele mogu se uključiti i podržati akciju. Vjerujem da će ovo postati tradicija, jer i kad prođe pandemija, biće onih koji neće moći dolaziti na zajedničke iftare”, kaže Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica koji je i pokretač akcije zajedno s imamom Ahmed ef. Hrustanovićem.

Peštalić je rekao da ovim gestom žele poručiti da majke i stariji sugrađani nisu sami i da neko misli na njih.

“Nije samo poenta u hrani, nego je pažnja mnogo važnija, da mi pokažemo da smo tu, da mogu računati na nas u svakom trenutku”, kaže ef. Peštalić.

Peštalić kaže da su vjernici u Srebrenici s radošću dočekali ramazan. Teravih-namaz se klanja na deset mjesta na području općine Srebrenica.

“Radi se o sedam aktivnih džemata i na još dva tri mjesta. Klanjamo teravih-namaz i u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Godinama imamo ustaljenu praksu, koju su uvele naše majke koje su htjele da klanjaju u Memorijalnom centru u džematu sa svojom djecom. Smatram da je to jedan od najznačajnijih i najboljih projekata”, smatra Peštalić.

On dodaje da je teško opisati osjećaj koji donose ramazanski dani u Srebrenici.

“U Srebrenici je sve posebno i drugačije. Ljudi koji možda ne razmišljaju na takav način, ali život poslije genocida u Srebrenici je bio nezamisliva stvar. Vjerovatno niko o tome prije tog života nije ni razmišljao. Zbog velikog odricanja preživjelih žrtava genocida danas mi možemo pričati o životu u Srebrenici, a onda i o dočekivanju radosnih trenutaka kao što su ramazani i bajrami. Čovjek je sretan kada ovdje dočekuje ramazane”, zaključuje Damir ef. Peštalić.

Za uplate iz Bosne i Hercegovine:

IZ BiH Medžlis Srebrenica

Crni Guber bb 75430 Srebrenica

UniCredit Bank AD Banjaluka

Žiro račun: 5510 1500 0148 6838

Svrha uplate: za iftare majkama Srebrenice

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave