Akcija u toku: Iftari za majke Srebrenice, starije i one koji žive sami u Srebrenici

Srebrenica

Medžlis Islamske zajednice Srebrenica i džemat Srebrenica tokom ramazana organizuju iftare koji će biti svaki dan dostavljani majkama Srebrenice i onima koji su u potrebi te ljudima koji žive sami i nisu u stanju spremiti obrok, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prošle godine smo organizovali akciju zato što, kao ni ove, nismo mogli organizovati zajedničke iftare i druženja, a razlog je pandemija koronavirusa. Prošlogodišnja akcija se pokazala kao uspješna i ove godine smo krenuli opet. Trenutno imamo 21 osobu kojoj svako veče dostavimo iftar. Ako se bude odazivao naš narod, tako ćemo i povećavati broj ukoliko bude potrebe. Svi koji žele mogu se uključiti i podržati akciju. Vjerujem da će ovo postati tradicija, jer i kad prođe pandemija, biće onih koji neće moći dolaziti na zajedničke iftare”, kaže Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica koji je i pokretač akcije zajedno s imamom Ahmed ef. Hrustanovićem.

Peštalić je rekao da ovim gestom žele poručiti da majke i stariji sugrađani nisu sami i da neko misli na njih.

“Nije samo poenta u hrani, nego je pažnja mnogo važnija, da mi pokažemo da smo tu, da mogu računati na nas u svakom trenutku”, kaže ef. Peštalić.

Peštalić kaže da su vjernici u Srebrenici s radošću dočekali ramazan. Teravih-namaz se klanja na deset mjesta na području općine Srebrenica.

“Radi se o sedam aktivnih džemata i na još dva tri mjesta. Klanjamo teravih-namaz i u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Godinama imamo ustaljenu praksu, koju su uvele naše majke koje su htjele da klanjaju u Memorijalnom centru u džematu sa svojom djecom. Smatram da je to jedan od najznačajnijih i najboljih projekata”, smatra Peštalić.

On dodaje da je teško opisati osjećaj koji donose ramazanski dani u Srebrenici.

“U Srebrenici je sve posebno i drugačije. Ljudi koji možda ne razmišljaju na takav način, ali život poslije genocida u Srebrenici je bio nezamisliva stvar. Vjerovatno niko o tome prije tog života nije ni razmišljao. Zbog velikog odricanja preživjelih žrtava genocida danas mi možemo pričati o životu u Srebrenici, a onda i o dočekivanju radosnih trenutaka kao što su ramazani i bajrami. Čovjek je sretan kada ovdje dočekuje ramazane”, zaključuje Damir ef. Peštalić.

Za uplate iz Bosne i Hercegovine:

IZ BiH Medžlis Srebrenica

Crni Guber bb 75430 Srebrenica

UniCredit Bank AD Banjaluka

Žiro račun: 5510 1500 0148 6838

Svrha uplate: za iftare majkama Srebrenice

Vijesti

Stanje na putevima u BIH

Zbog saobraćajne nezgode obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Žepče- Maglaj, kod mjesta Goliješnica. U toku je policijski uviđaj. Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici...

Svjetski dan klimatskih promjena

Danas, 15. maja se obilježava Svjetski dan klimatskih promjena. Cilj je skrenuti pažnju na globalne klimatske promjene koje su nastale krivicom čovjeka. Iz Centra...

U naselju Ravnuše maloljetnik stradao od strujnog udara

Na području Gornjeg Srebrenika u mjestu Ravnuše sinoć je jedno maloljetno lice smrtno stradalo uslijed strujnog udara na trafostanici. Na lice mjesta su...

Stay Connected

21,934FansLike
2,765FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave