Srijeda, 1 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETAmbasada SAD: Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH

Ambasada SAD: Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH

Nećemo špekulisati o navodnim izjavama stranog državnika, kazali su za “Avaz” iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a nakon što je danas član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio da je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, prilikom nedavne posjete, na susretu s članovima Predsjedništva BiH rekao da su u posljednje vrijeme sve su češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije.

– Stav SAD po ovom pitanju dobro je poznat i ostaje nepromijenjen. Mi smo privrženi principima Dejtona – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država sa neupitnim teritorijalnim integritetom. Što se tiče statusa BiH, tu nisu bitna mišljenja o istom, nego činjenice i međunarodno pravo – poručili su.Dodali su da su teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom.
– Niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje niti jednom od dva entiteta. Svako djelovanje usmjereno na razgradnju BiH je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Primarni cilj secesionističke retorike jeste udaljavanjeod napornog rada i odgovornog dijaloga koji su potrebni za reforme kojima bi se vratilo povjerenje građana, podstakao ekonomski oporavak i doprinijelo napretku BiH u ostvarivanju ciljeva vezanih za EU. Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH – kategorični su.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments