36.7 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Austrija donijela odluku o uvođenju takozvanog zelenog pasoša od 19. maja

Austrijska vlada donijela je odluku o uvođenju takozvanog zelenog pasoša od 19. maja i to će sprovesti u tri faze.

Prva faza uvođenja ovog elektronskog dokumenta, koji treba da omogući veće slobode tokom pandemije, biće običan dokaz o vakcinaciji, negativnom testu ili ozdravljenju od korone.

Oko dvije do tri nedjelje kasnije on će biti nacionalno primijenjen uz QR kod, nakon čega se čeka na evropsko rješenje.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, prilikom objave plana za popuštanje mjera, rekao je da, po pitanju “zelenog pasoša”, koji treba da povrati i slobodu putovanja, Austrija ne želi da čeka EU, već će ga od 19. maja nacionalno uvesti.

Međutim, njegova najava se, najprije tiče, elektronskog dokumenta koji će u Austriji osobama koje su vakcinisane, preležale koronu ili se testirali omogućiti posjetu manifestacija, gastronomiji i hotelima.

U drugoj fazi Vlada želi da se dokazi o vakcinisanju, preležanoj koroni i negativnom testu povežu sa QR kodom, što bi uslijedilo početkom juna, pa bi se od tada moglo govoriti o austrijskom “zelenom pasošu”.

Nakon što EU postigne dogovor o evropskoj varijanti tog pasoša, koji bi regulisao turizam tokom ljeta, Austrija će svoje rješenje prilagoditi zajedničkom.

Prema planu austrijske vlade, osobe koje dobiju prvu dozu vakcine, nakon tri nedjelje, moći će da povrate određene slobode.

U drugim zemljama EU taj rok, u aktuelnim razmišljanjima, je jasno kraći.

Takođe u EU je sporno i koje se vakcine smatraju pouzdanim, odnosno da li će biti prihvaćene i vakcine koje nije odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA)

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave