Bilal Bosnić neformalni vođa vehabija u BiH izlazi na slobodu

Bilal Bosnić, neformalni vođa vehabija u BiH, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine pravomoćno osudio na sedam godina zatvora zbog javnog poticanja na terorističke aktivnosti, u rujnu ove godine izlazi na slobodu, saznaje „Avaz“.

Ovu informaciju potvrdio je za „Dnevni avaz“ Adil Lozo, Bosnićev odvjetnik.

Lozo nam je pojasnio da je Bosnić uhićen 2014. i da je u pritvoru tijekom suđenja proveo dvije godine, koje su mu uračunate u kaznu. Pravomoćno je osuđen 2016. godine.

Bosnić je službeno uhićen 3. rujna 2014., u akciji „Damask“ pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Prema riječima Loze, Bosnić je odslužio kaznu zatvora u cijelosti, bez prekida. Trenutno posljednje dane, točnije još četiri mjeseca, odslužit će u novom zatvoru u Vojkovićima. On je šest i pol godina odležao u Zenici.

-On će svoju kaznu izvršiti u cijelosti i od rujna je slobodan čovjek – kazao nam je Lozo.

Novi zakon

Ranije je Bosnić imao namjeru, nakon dvije trećine odslužene kazne, tražiti prijevremenu slobodu, ali je izmjenama zakona ta solucija otpala.

– To je tada bio plan, ali nakon što je nastupio novi zakon, ta je mogućnost isključena. To nije dozvoljeno osobama koje su osuđene za terorizam – istakao je Lozo.

Odbijena apelacija u Strasbourgu

Lozo nam je jučer rekao da je odbijena apelacija koja je poslana Europskom sudu za ljudska prava.

Kako kaže, Sud žalbu uopće nije ni razmatrao jer je odlučeno da nema ni osnova za žalbu.

AVAZ

Vijesti

Svjetski dan klimatskih promjena

Danas, 15. maja se obilježava Svjetski dan klimatskih promjena. Cilj je skrenuti pažnju na globalne klimatske promjene koje su nastale krivicom čovjeka. Iz Centra...

U naselju Ravnuše maloljetnik stradao od strujnog udara

Na području Gornjeg Srebrenika u mjestu Ravnuše sinoć je jedno maloljetno lice smrtno stradalo uslijed strujnog udara na trafostanici. Na lice mjesta su...

U Srebreniku obilježen Dan šehida

Svečanim polaganjem cvijeća, prijemom u prostorijama Medžlisa IZ Srebrenik, obilaskom mezara šehida i članova njihovih porodica, otvaranjem šehidskih spomen obilježja, danas je u Srebreniku...

Stay Connected

21,934FansLike
2,765FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave