18.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 5 Avgusta, 2021

Bilal Bosnić neformalni vođa vehabija u BiH izlazi na slobodu

Bilal Bosnić, neformalni vođa vehabija u BiH, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine pravomoćno osudio na sedam godina zatvora zbog javnog poticanja na terorističke aktivnosti, u rujnu ove godine izlazi na slobodu, saznaje „Avaz“.

Ovu informaciju potvrdio je za „Dnevni avaz“ Adil Lozo, Bosnićev odvjetnik.

Lozo nam je pojasnio da je Bosnić uhićen 2014. i da je u pritvoru tijekom suđenja proveo dvije godine, koje su mu uračunate u kaznu. Pravomoćno je osuđen 2016. godine.

Bosnić je službeno uhićen 3. rujna 2014., u akciji „Damask“ pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Prema riječima Loze, Bosnić je odslužio kaznu zatvora u cijelosti, bez prekida. Trenutno posljednje dane, točnije još četiri mjeseca, odslužit će u novom zatvoru u Vojkovićima. On je šest i pol godina odležao u Zenici.

-On će svoju kaznu izvršiti u cijelosti i od rujna je slobodan čovjek – kazao nam je Lozo.

Novi zakon

Ranije je Bosnić imao namjeru, nakon dvije trećine odslužene kazne, tražiti prijevremenu slobodu, ali je izmjenama zakona ta solucija otpala.

– To je tada bio plan, ali nakon što je nastupio novi zakon, ta je mogućnost isključena. To nije dozvoljeno osobama koje su osuđene za terorizam – istakao je Lozo.

Odbijena apelacija u Strasbourgu

Lozo nam je jučer rekao da je odbijena apelacija koja je poslana Europskom sudu za ljudska prava.

Kako kaže, Sud žalbu uopće nije ni razmatrao jer je odlučeno da nema ni osnova za žalbu.

AVAZ

Vijesti

Penzioneri danas uz penziju dobivaju i jednokratnu novčanu pomoć

Iznos od 120 maraka isplaćuje se korisnicima penzija koji ostvaruju pravo do visine zajamčene penzije a iznos od 100 maraka korisnicima penzija koji...

Stiže 300 miliona eura pomoći MMF-a za BiH

Bosna i Hercegovina je i dalje daleko od zaključivanja novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, a prije kraja mjeseca očekuje se isplata 300 miliona...

Nogometaši Veleža gostuju kod Elfsborga

Nogometaši Veleža večeras igraju novu historijsku utakmicu u Konferencijskoj ligi, a rival je švedski predstavnik Elfsborg koji će biti domaćin prvog duela. Nakon sjajnih nastupa...

Stay Connected

21,988FansLike
2,884FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe