26.4 C
Srebrenik
Petak, 30 Jula, 2021

Brčko ide u direktnu nabavku 20.000 kineskih vakcina

Vlast u Brčko distriktu danas je prihvatila prijedlog odluke po kojoj se ide u direktnu nabavku 20 hiljada komada vakcina protiv zaraze koronavirusom proizvođača Sinofarm iz Kine.

Naime, Vlada Brčko distrikta na desetoj redovnoj sjednici usvojila je prijedlog odluke o korištenju sredstava rezervi budžeta za 2021. godinu u svrhu nabavke 20.000 doza vakcina protiv SARS-CoV-2 proizvođača Sinofarm iz Kine.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Sead Šadić kazao je da je za ove namjene izdvojeno 1.170.000 KM.

“Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge intenzivno je radilo u proteklom periodu na nabavci vakcina. Na osnovu naših razgovora našli smo veleprometnika i stupili u komunikaciju sa samim proizvođačem. Tokom današnjeg dana možemo očekivati da ćemo dobiti dva ugovora, tj. ugovor o povjerljivosti i ugovor o tehničkim specifikacijama i nakon potpisivanja očekujemo isporuku vakcine u roku ne dužem od 60 dana”, dodao je Šadić.

On je naglasio da je do sada u distriktu prvu dozu vakcine primilo više od 1.600 osoba i da je prošle sedmice započela i revakcinacija zdravstvenih radnika koja se, kako je naveo, privodi kraju.

“Kada govorimo o novim dozama vakcina za danas imamo već najavljene vakcine za BiH u količini od 50.000 iz Kine, a 1.000 tih vakcina namijenjeno je za distrikt. Odmah po dobijanju saglasnosti Agencije za lijekove BiH one će biti stavljene zdravstvenim radnicima na raspolaganje. Također, 4. maja očekujemo novu isporuku Pfizer vakcina kroz COVAX mehanizam, zatim očekujemo vakcine i kroz ‘EU4Health’ za šta je izvršena nabavka u saradnji sa Evropskom unijom, ali o tačnim brojevima još uvijek ne možemo govoriti”, istakao je Šadić.

Tokom maja u Brčkom očekuju i dio isporuke vakcina proizvođača AstraZeneca, a koje se nabavljaju putem Poljske.

Vijesti

Troskovi zivota rastu / Poskupljenja guraju građane BiH sve dublje u siromaštvo

Građani BiH kažu da, više nego ikada do sada, primjećuju kako troškovi života rastu i kako se cijene neprimjetno, preko noći, mijenjaju u korist...

Htjeli prijeći granicu preko Une, ocu dijete ispalo iz ruku i utopilo se

Petogodišnji dječak utopio se oko ponoći u rijeci Uni u Bosanskom Novom, saznaje Srna. Prema raspoloživim informacijama lokalnog centra za obavještavanje, dijete je iz...

IGK / Od Twittera i YouTubea zatraženo da zabrane negiranje genocida u Srebrenici

Institut za istraživanje genocida Kanada zatražio je od Twittera i YouTuba da zabrane negiranje genocida u Srebrenici na svojim platformama. Pošto je već ranije od Facebooka zatražio zabranu negiranja genocida...

Stay Connected

21,988FansLike
2,875FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave