17.2 C
Srebrenik
Nedjelja, 17 Oktobra, 2021

Da li je jak mraz već nanio štete u poljoprivredi: Iscvijetalom voću prijeti izmrzavanje, ugroženo i rano povrće

Jak mraz koji je u ponedjeljak ujutro registrovan u našoj zemlji, zabrinuo je poljoprivrednike, pogotovo voćare.

Rano voće već je iscvijetalo, pa se opravdano strahuje za ovogodišnji urod kruške, šljive, trešnje i višnje, čak i jabuke. Iako upozoreni od strane meteorologa, voćari su u većini slučajeva bili nemoćni da zaštite zasade.

– Ko je bio u mogućnosti da zadimi, orosi ili istretira voćnjak aminokiselinama ima se čemu nadati. Pribojavamo se jer će ova čitava sedmica biti sa veoma niskim jutarnjim temperaturama, ispod minusa, rekao je agronom Mišo Balaban.

Draško Banjac, povrtlar iz lijevčanskog sela Mašići, kaže da je budan veći dio noći. Održavao je temperaturu u plastenicima sa povrćem. Pribojava se za povrće na otvorenom i rasadu u plastenicima.

– Strahujemo za rani krompir, koji je već iznikao. Ugrožena je i rasada povrća u plastenicima. Prognoze su loše, i narednih dana nas očekuju minusi. Bojimo se da ćemo svi ove godine biti u minusu, rekao je Banjac.

Meteorolozi za naredne dane najavljuju veći pad temperature, pa čak i snijeg. Temperatura od minus jedan stepen, zabilježena u Lijevče polju i Potkozarju mogla bi biti samo uvod u hladnu sedmicu, koja prijeti da desetkuje voćarsku i povrtlarsku proizvodnju u našoj zemlji i regionu.

(Avaz)

Vijesti

Ministar zdravstva TK posjetio Dom zdravlja Srebrenik

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić posjetio je Dom zdravlja u Srebreniku gdje je s menadžmentom ove javne zdravstvene ustanove razgovarao o procesu  vakcinacije...

Obilježen mjesec knjige u Srebreniku

U povodu obilježavanja oktobra - Mjeseca knjige učenici I osnovne škole u Srebreniku zajedno sa učiteljicama Anisom Lelić, Hadžerom Memić, Adisom Čekić i bibliotekarkom...

Na današnji dan prije osam godina Zmajevi se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Brazilu

Prošlo je već osam godina otkad se fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. 15. oktobra 2013. godine, u posljednjem meču kvalifikacija za odlazak na Mundijal, gostovali...

Stay Connected

21,988FansLike
2,983FollowersFollow
18,600SubscribersSubscribe