19.9 C
Srebrenik
Ponedjeljak, 26 Jula, 2021

Da li je jak mraz već nanio štete u poljoprivredi: Iscvijetalom voću prijeti izmrzavanje, ugroženo i rano povrće

Jak mraz koji je u ponedjeljak ujutro registrovan u našoj zemlji, zabrinuo je poljoprivrednike, pogotovo voćare.

Rano voće već je iscvijetalo, pa se opravdano strahuje za ovogodišnji urod kruške, šljive, trešnje i višnje, čak i jabuke. Iako upozoreni od strane meteorologa, voćari su u većini slučajeva bili nemoćni da zaštite zasade.

– Ko je bio u mogućnosti da zadimi, orosi ili istretira voćnjak aminokiselinama ima se čemu nadati. Pribojavamo se jer će ova čitava sedmica biti sa veoma niskim jutarnjim temperaturama, ispod minusa, rekao je agronom Mišo Balaban.

Draško Banjac, povrtlar iz lijevčanskog sela Mašići, kaže da je budan veći dio noći. Održavao je temperaturu u plastenicima sa povrćem. Pribojava se za povrće na otvorenom i rasadu u plastenicima.

– Strahujemo za rani krompir, koji je već iznikao. Ugrožena je i rasada povrća u plastenicima. Prognoze su loše, i narednih dana nas očekuju minusi. Bojimo se da ćemo svi ove godine biti u minusu, rekao je Banjac.

Meteorolozi za naredne dane najavljuju veći pad temperature, pa čak i snijeg. Temperatura od minus jedan stepen, zabilježena u Lijevče polju i Potkozarju mogla bi biti samo uvod u hladnu sedmicu, koja prijeti da desetkuje voćarsku i povrtlarsku proizvodnju u našoj zemlji i regionu.

(Avaz)

Vijesti

Stanje na putevima u BIH

Duža zadržavanja bilježe se pri prelasku granice na izlazu iz Bosne i Hercegovine na prelazima: Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Hum, Zupci i Deleuša. I na...

Nedžad Husić nije uspio osvojiti bronzanu medalju

Taekwondoista Bosne i Hercegovine Nedžad Husić (19) danas je na Olimpijskim igrama poražen od turskog takmičara Hakana Rečbera, i tako ostao bez bronzane medalje. Husić...

NATO ostaje predan partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom

NATO ostaje predan partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom i pomirenju u zemlji, rečeno je Feni iz sjedišta NATO-a u Briselu. ”Genocid u Srebrenici bio je...

Stay Connected

21,988FansLike
2,870FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave