36.7 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Danas je Dan Armije RBiH – Opstanak BiH najveća pobjeda

Samo zahvaljujući najhrabrijim sinovima i kćerima ove zemlje, pripadnicima i pripadnicama oružane sile u čijem sastavu su zajedno bili i Bošnjaci i Hrvati i Srbi i ostali građani ove zemlje, Bosna i Hercegovina je opstala.

Potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović i Milan Dunović čestitali su svim Bosancima i Hercegovcima 15. april, Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mahmutbegović je kazala da je dan formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, 15. april 1992. godine, jedan od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji naše zemlje.

“Taj događaj bio je prijelomnica u kojoj su najbolji sinovi i kćeri naše domovine poslije stoljeća borbe za interese tuđinskih propalih carstava i država napokon stali pod zastavu suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine, braneći svoju zemlju, svoj zavičaj i građane od agresije koja je prijetila potpunim uništenjem naše države i njezinom brisanjem s karte svijeta”, istakla je Mahmutbegović.

Podsjetila je da samo zahvaljujući najhrabrijim sinovima i kćerima ove zemlje, pripadnicima i pripadnicama oružane sile u čijem sastavu su zajedno bili i Bošnjaci i Hrvati i Srbi i ostali građani ove zemlje, Bosna i Hercegovina je opstala, te je i danas garant naše slobode i prosperiteta.

“Opstanak Bosne i Hercegovine je najveća pobjeda Armije Republike BiH. Dok u Evropi i svijetu bujaju populizam, a jača krajnja desnica, važno se prisjetiti da je Armija Republike Bosne i Hercegovine bila nastavljač slavne antifašističke tradicije i da je kao takva učestvovala na vojnoj paradi u povodu Dana pobjede nad fašizmom 9. maja 1995. godine. Ponosna sam na činjenicu da sam bila pripadnica takve Armije i da sam u njezinom sastavu provela 1.327 dana”, kazala je Mahmutbegović.

Poručila je da je hrabrost i odlučnost pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine u otporu snažna lekcija svima nama danas kada se suočavamo s izazovima pandemije COVID-19, kada, te da uprkos svim teškoćama, moramo istrajati – do konačne pobjede.

“Mnogi su izgubili živote za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, i naše je dužnost učiniti sve da njihova žrtva i hrabrost nisu uzaludni”, rekao je Dunović.

IZVOR:Anadolu Agency

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave