Danas je Dan Armije RBiH – Opstanak BiH najveća pobjeda

Samo zahvaljujući najhrabrijim sinovima i kćerima ove zemlje, pripadnicima i pripadnicama oružane sile u čijem sastavu su zajedno bili i Bošnjaci i Hrvati i Srbi i ostali građani ove zemlje, Bosna i Hercegovina je opstala.

Potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović i Milan Dunović čestitali su svim Bosancima i Hercegovcima 15. april, Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mahmutbegović je kazala da je dan formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, 15. april 1992. godine, jedan od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji naše zemlje.

“Taj događaj bio je prijelomnica u kojoj su najbolji sinovi i kćeri naše domovine poslije stoljeća borbe za interese tuđinskih propalih carstava i država napokon stali pod zastavu suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine, braneći svoju zemlju, svoj zavičaj i građane od agresije koja je prijetila potpunim uništenjem naše države i njezinom brisanjem s karte svijeta”, istakla je Mahmutbegović.

Podsjetila je da samo zahvaljujući najhrabrijim sinovima i kćerima ove zemlje, pripadnicima i pripadnicama oružane sile u čijem sastavu su zajedno bili i Bošnjaci i Hrvati i Srbi i ostali građani ove zemlje, Bosna i Hercegovina je opstala, te je i danas garant naše slobode i prosperiteta.

“Opstanak Bosne i Hercegovine je najveća pobjeda Armije Republike BiH. Dok u Evropi i svijetu bujaju populizam, a jača krajnja desnica, važno se prisjetiti da je Armija Republike Bosne i Hercegovine bila nastavljač slavne antifašističke tradicije i da je kao takva učestvovala na vojnoj paradi u povodu Dana pobjede nad fašizmom 9. maja 1995. godine. Ponosna sam na činjenicu da sam bila pripadnica takve Armije i da sam u njezinom sastavu provela 1.327 dana”, kazala je Mahmutbegović.

Poručila je da je hrabrost i odlučnost pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine u otporu snažna lekcija svima nama danas kada se suočavamo s izazovima pandemije COVID-19, kada, te da uprkos svim teškoćama, moramo istrajati – do konačne pobjede.

“Mnogi su izgubili živote za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, i naše je dužnost učiniti sve da njihova žrtva i hrabrost nisu uzaludni”, rekao je Dunović.

IZVOR:Anadolu Agency

Vijesti

Stanje na putevima u BIH

Zbog saobraćajne nezgode obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Žepče- Maglaj, kod mjesta Goliješnica. U toku je policijski uviđaj. Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici...

Svjetski dan klimatskih promjena

Danas, 15. maja se obilježava Svjetski dan klimatskih promjena. Cilj je skrenuti pažnju na globalne klimatske promjene koje su nastale krivicom čovjeka. Iz Centra...

U naselju Ravnuše maloljetnik stradao od strujnog udara

Na području Gornjeg Srebrenika u mjestu Ravnuše sinoć je jedno maloljetno lice smrtno stradalo uslijed strujnog udara na trafostanici. Na lice mjesta su...

Stay Connected

21,934FansLike
2,765FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave