18.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 5 Avgusta, 2021

Dijalizni pacijenti iz Gradačca se isključuju sa dijalize u Odžaku

Udurženja Donorska mreža u BiH i Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u FBiH, koja okupljaju ljekare, ali i pacijente sa zatajenjem bubrega sa područja cijele države, a posebno FBiH, najsnažnije podržavaju dijalizne pacijente iz Gradačca i osuđuju nehumano postupanje i uskraćivanje prava dijaliznim pacijentima da dijalizu primaju u najbližem centru.

Oni zahtijevaju od nadležnih i odgovornih institucija i obnašatelja izvršnih i drugih funkcija u insititucijama da hitno postupe u skladu sa zakonima, pravilnicima i etičkim kodeksima struke te omoguće takonom zagrantovanu uslugu kvalitetnog i najboljeg mogućeg liječenja, u najboljem interesu pacijenata.

“Dijalizni pacijenti iz Gradačca se isključuju sa dijalize u Odžaku zbog neargumentovane odluke da nema “ekonomske računice” da se oni dijaliziraju u bajbližem, te za njih najpovoljnijem centru. Nedopustiva je situacija da se pacijentima koji polovinu budnog stanja provode na aparatima za dijalizu i na putu do njih i od njih – zbog birokratije, nerazumijevanja ili bilo kog razloga koji uzorokuje ovakva situacija, obustavlja dijaliza u najbližem dijaliznom centru u Odžako i prisiljava ih se da idu na dijalizu u udaljeni centar u Gradačcu. To znači da će gubiti više vremena, još više narušavati ionako narušeno zdravlje po lošem putu i u konačnici, biti uskraćeni za svoje pravo na zdravstvenu zaštitu u najbližoj i stoga, za njih najpovoljnijoj zdravstvenoj ustanovi.

Ugruženja ujedno podsjećaju da je BiH jedina zemlja u okruženju i šire koja duže od godinu dana ne radi transplantacije i da je nekoliko dijaliznih pacijenata koji su imali donore, umrlo čekaju pozive na transplantaciju. Situacija je paradoksalna i birkoratski pravilnik je koštao ove ljude života. Podsjećamo i da paijenti imaju pravo na adekvatno liječenje, a država obavezu da ovo pravo u cjelosti osigura”, piše u saopćenju.

Od svih nivoa vlasti, posebno od bolničke uprave te kantonalnih i federalnih nadležnih insitucija – hitno zahtijevamo da se spriječi isključivanje sa dijalize šest pacijenata koje im može ugroziti život.

Vijesti

Penzioneri danas uz penziju dobivaju i jednokratnu novčanu pomoć

Iznos od 120 maraka isplaćuje se korisnicima penzija koji ostvaruju pravo do visine zajamčene penzije a iznos od 100 maraka korisnicima penzija koji...

Stiže 300 miliona eura pomoći MMF-a za BiH

Bosna i Hercegovina je i dalje daleko od zaključivanja novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, a prije kraja mjeseca očekuje se isplata 300 miliona...

Nogometaši Veleža gostuju kod Elfsborga

Nogometaši Veleža večeras igraju novu historijsku utakmicu u Konferencijskoj ligi, a rival je švedski predstavnik Elfsborg koji će biti domaćin prvog duela. Nakon sjajnih nastupa...

Stay Connected

21,988FansLike
2,884FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe