Dijalizni pacijenti iz Gradačca se isključuju sa dijalize u Odžaku

Udurženja Donorska mreža u BiH i Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u FBiH, koja okupljaju ljekare, ali i pacijente sa zatajenjem bubrega sa područja cijele države, a posebno FBiH, najsnažnije podržavaju dijalizne pacijente iz Gradačca i osuđuju nehumano postupanje i uskraćivanje prava dijaliznim pacijentima da dijalizu primaju u najbližem centru.

Oni zahtijevaju od nadležnih i odgovornih institucija i obnašatelja izvršnih i drugih funkcija u insititucijama da hitno postupe u skladu sa zakonima, pravilnicima i etičkim kodeksima struke te omoguće takonom zagrantovanu uslugu kvalitetnog i najboljeg mogućeg liječenja, u najboljem interesu pacijenata.

“Dijalizni pacijenti iz Gradačca se isključuju sa dijalize u Odžaku zbog neargumentovane odluke da nema “ekonomske računice” da se oni dijaliziraju u bajbližem, te za njih najpovoljnijem centru. Nedopustiva je situacija da se pacijentima koji polovinu budnog stanja provode na aparatima za dijalizu i na putu do njih i od njih – zbog birokratije, nerazumijevanja ili bilo kog razloga koji uzorokuje ovakva situacija, obustavlja dijaliza u najbližem dijaliznom centru u Odžako i prisiljava ih se da idu na dijalizu u udaljeni centar u Gradačcu. To znači da će gubiti više vremena, još više narušavati ionako narušeno zdravlje po lošem putu i u konačnici, biti uskraćeni za svoje pravo na zdravstvenu zaštitu u najbližoj i stoga, za njih najpovoljnijoj zdravstvenoj ustanovi.

Ugruženja ujedno podsjećaju da je BiH jedina zemlja u okruženju i šire koja duže od godinu dana ne radi transplantacije i da je nekoliko dijaliznih pacijenata koji su imali donore, umrlo čekaju pozive na transplantaciju. Situacija je paradoksalna i birkoratski pravilnik je koštao ove ljude života. Podsjećamo i da paijenti imaju pravo na adekvatno liječenje, a država obavezu da ovo pravo u cjelosti osigura”, piše u saopćenju.

Od svih nivoa vlasti, posebno od bolničke uprave te kantonalnih i federalnih nadležnih insitucija – hitno zahtijevamo da se spriječi isključivanje sa dijalize šest pacijenata koje im može ugroziti život.

Vijesti

Stanje na putevima u BIH

Zbog saobraćajne nezgode obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Žepče- Maglaj, kod mjesta Goliješnica. U toku je policijski uviđaj. Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici...

Svjetski dan klimatskih promjena

Danas, 15. maja se obilježava Svjetski dan klimatskih promjena. Cilj je skrenuti pažnju na globalne klimatske promjene koje su nastale krivicom čovjeka. Iz Centra...

U naselju Ravnuše maloljetnik stradao od strujnog udara

Na području Gornjeg Srebrenika u mjestu Ravnuše sinoć je jedno maloljetno lice smrtno stradalo uslijed strujnog udara na trafostanici. Na lice mjesta su...

Stay Connected

21,934FansLike
2,765FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave