FBiH: Krizni štab u utorak će razmatrati pomjeranje policijskog sata

0

Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH na sastanku koji bi trebao biti održan u utorak razmatrat će mogućnost popuštanja epidemioloških mjera. Među njima je i mjera ograničenog kretanja, odnosno, kolokvijalno nazvana policijski sat, koji trenutno traje od 21.00 do 5.00 sati ujutro.

Kako saznaje Oslobođenje iz dobro obaviještenih izvora, na sjednici bi trebalo biti predloženo njegovo skraćivanje, odnosno pomjeranje početka trajanja ograničenog krertanja ljudi. Da li će policijski sat biti vraćen na 23 sata, da li će biti odlučeno da počne u neko drugo vrijeme, ili će se odustati od popuštanja ove mjere zavisiće najviše od broja novozaraženih u proteklih sedam dana. Tačnije, zavisit će od sedmićne incidence, a to je broj novootkrivenih slučajeva na 100.000 stanovnika u proteklih sedam dana.

Također, razgovarat će se i o mogućnosti popuštanja još nekih mjera, a ne samo policijskog sata.

Ipak, konačna odluka zavisit će ne samo od sedmodnevne incidence na nivou FBiH, nego i od stanja u svakom od kantona posebno, kako se ne bi dogodilo da se dodatno pogorša situacija u kantonima u kojima je trenutno visoka tjedna incidenca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here