36.7 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Glog čuva zdravlje srca

Iako toplo vrijeme kod većine otklanja rizik od nekontroliranog skoka krvnog pritiska, ima i onih koji ni u idealnim vremenskim uvjetima i uz terapiju ne mogu hipertenziju držati pod kontrolom. Zato, pobornici ljekovitog bilja preporučuju čaj od lista gloga.

Ovaj čaj ne samo da povoljno utječe na cirkulaciju, već i jača srčani mišić. Kinezi su nekad od gloga pravili fermentirano piće. Glog jača i regulira rad srca, a i odličan je regulator krvnog pritiska. Mnoga istraživanja potvrđuju da pacijenti koji boluju od bolesti srca pozitivno reagiraju poslije uzimanja gloga, manje se umaraju. Simptomi nedostatka daha i „preskakanja“ otkucaja srca su znatno slabiji.

Glog je jedna od biljaka s najjačim umirujućim dejstvom. Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima. Koristi se i u menopauzi.

Brojne studije o glogu ustanovile su da je on sigurna i dobro podnošljiva biljka za čovjekov organizam. Međutim, glog se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. Iako je kao biljka siguran za korištenje, ne preporučuje se korištenje uz neke lijekove za srce. Najbolje je posavjetovati se s ljekarom. Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer podstiče izbacivanje viška vode iz organizma.

Zdravlje

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave