I Sindikat šumarstva će sutra protestovati ispred Vlade FBiH

Povodom obilježavanja Dana rada, Glavni odbor Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH održao je sjednicu na kojoj je odlučio da se pridruži protestima Sindikata metalaca FBiH, koji će biti održan sutra ispred Vlade FBiH.

Protestima će predstavnici tog sindikata iskazati nezadovoljstvo zbog položaja radnika i radnica sektora šumarstva, prerade drveta i papira, saopćili su iz Samostalnog sindikata šumarsta.

Učesnici će se u 11.00 sati okupiti na Trgu Prvog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ARBiH) gdje će položiti cvijeće na spomen-obilježje Đure Đakovića, a potom šetnjom doći do zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, gdje će u 11:30 sati održati proteste.

Također, Glavni odbor Sindikata razmatrao je aktuelna pitanja, probleme i izazove sa kojima se susreću radnici i radnice u sektorima šumarstva, prerade drveta i papira i donio određene zaključke u vidu zahtjeva koji su upućeni Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, nadležnim institucijama i Udruženju poslodavaca, ovisno od problematike i nadležnosti.

Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine zahtijeva, kao prioritetno pitanje, utvrđivanje najniže plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine s tim da ista nije niža od 70 posto prosječne plate isplaćene u Federaciji prema mjesečnim podacima nadležnog entitetskog organa za statistiku, bez naknada koje nemaju karakter plate (topli obrok, naknada za prijevoz, regres). Vlada FBiH i Ministarstvo finansija nadležni su za rješavanje ovog zahtjeva, a rok je 30 dana.

Također, traže donošenje mjera i planiranje organizovane masovne vakcinacije radnika i radnica industrijskog sektora, naročito sektora iz oblasti drvne industrije, fabrika za proizvodnju namještaja i drugih fabrika prerade drveta, te fabrika za proizvodnju papira i radnika i radnica sektora šumarstva, kao prioritetnih skupina u provođenju imunizacije.

Podsjećamo, za sutra su proteste najavili rudari, radnici u trgovini i predstavnice Pokreta “Ženski marš – Borba za život”.

(Klix)

Vijesti

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području Sarajeva, uhitili su osobe E.M. i O.M. iz Sarajeva...

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta - restorana sa baštom na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na...

Poslanici u Skupštini Crne Gore nosili “Cvijet Srebrenice”

Poslanici Bošnjačke stranke podijelili su jučer prije početka zasjedanja Skupštine Crne Gore kolegama poslanicima "Cvijet Srebrenice", simbol genocida u Srebrenici. “Cvijet Srebrenice” nosili su svi poslanici opozicije,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,763FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave