Indonezija: Nastavak potrage za nestalom podmornicom

Sve je manje nade da će indonezijska podmornica s 53 člana, koja je nestala u srijedu u vodama sjeverno od Balija biti pronađena.

Uočena je jedna naftna mrlja na mjestu na kojem je podmornica zaronila, ali osim toga nije pronađen ni drugi trag podmornice KRI Nanggala-402. Kao i većina podmornica, tako i ova nije predviđena da može izdržati više od nekoliko stotina metara pod vodom.

Kako kaže jedan od najboljih australskih stručnjaka za podmornice, prognoze za sudbinu 53 mornara su vrlo pesimistične.

“Puno stvari može krenuti krivo u podmornicama. Ako podmornica doživi nesreću na moru, vrlo često završi katastrofalno loše. Podmornice mogu zaroniti par stotina metara, sve dublje od toga za njih može biti pogubno i često u takvim nesrećama nema preživjelih”, kaže Marcus Hellyer, za 9news.com.au.

Indonezija je već zatražila pomoć australskih spasilaca, ali čak i ako podmornicu nađu na dnu mora, situacija će biti ekstremno teška.

“Spasilačke misije podmornica su vrlo riskantne i opasne. Čak i kao netko od posade preživi, ako nađete podmornicu, nekako trebate spasioce poslati do mjesta nalaska, a to je iznimno teška operacija”,  nastavlja Hellyer.

KRI Nanggala-402 je napravljena u Njemačkoj 1981. godine, a postoji mogućnost da se slučajno detonirao jedan torpedo na podmornici, što je ista stvar koja se dogodila podmornici Kursk 2000. godine kada je potonula u vodama Barentsova mora.

Prema općeprihvaćenoj teoriji, vodikov peroksid procurio je u prednju sobu s oružjem Kurska, što je dovelo do eksplozije torpeda.

Vijesti

U BiH 340 novozaraženih, preminulo 28 osoba

U našoj zemlji posljednji bilans borbe s pandemijom donosi 340 novozaraženih nakon testiranja 2.566 uzoraka u posljednja 24 sata. Preminulo je 28 osoba kod...

Broj zaposlenih u Federaciji BiH

Broj zaposlenih u Federaciji BiH prema prebivalištu zaposlenika na dan 03.05.2021.godine iznosio je 520.612. Broj zaposlenih prema prebivalištu osiguranog lica i sjedištu poslodavca na...

U TK 43 novozaražene osobe, u Srebreniku dvije

U posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona evidentirane su 43 novozaražene osobe korona  virusom, a testiran je 271 uzorak. Najviše novozaraženih je u Tuzli...

Stay Connected

21,930FansLike
2,754FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe

Zadnje objave