36.7 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Indonezija: Nastavak potrage za nestalom podmornicom

Sve je manje nade da će indonezijska podmornica s 53 člana, koja je nestala u srijedu u vodama sjeverno od Balija biti pronađena.

Uočena je jedna naftna mrlja na mjestu na kojem je podmornica zaronila, ali osim toga nije pronađen ni drugi trag podmornice KRI Nanggala-402. Kao i većina podmornica, tako i ova nije predviđena da može izdržati više od nekoliko stotina metara pod vodom.

Kako kaže jedan od najboljih australskih stručnjaka za podmornice, prognoze za sudbinu 53 mornara su vrlo pesimistične.

“Puno stvari može krenuti krivo u podmornicama. Ako podmornica doživi nesreću na moru, vrlo često završi katastrofalno loše. Podmornice mogu zaroniti par stotina metara, sve dublje od toga za njih može biti pogubno i često u takvim nesrećama nema preživjelih”, kaže Marcus Hellyer, za 9news.com.au.

Indonezija je već zatražila pomoć australskih spasilaca, ali čak i ako podmornicu nađu na dnu mora, situacija će biti ekstremno teška.

“Spasilačke misije podmornica su vrlo riskantne i opasne. Čak i kao netko od posade preživi, ako nađete podmornicu, nekako trebate spasioce poslati do mjesta nalaska, a to je iznimno teška operacija”,  nastavlja Hellyer.

KRI Nanggala-402 je napravljena u Njemačkoj 1981. godine, a postoji mogućnost da se slučajno detonirao jedan torpedo na podmornici, što je ista stvar koja se dogodila podmornici Kursk 2000. godine kada je potonula u vodama Barentsova mora.

Prema općeprihvaćenoj teoriji, vodikov peroksid procurio je u prednju sobu s oružjem Kurska, što je dovelo do eksplozije torpeda.

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave