36.7 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Iz kabineta predsjednika Slovenije za : Pahor je protiv ideja o raspadu BiH

Iz ureda predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora rečeno je za “Avazov” portal da je Pahor zagovornik Bosne i Hercegovine, njenog teritorijalnog integriteta, europske perspektive i mirnog razvoja, što uvijek dosljedno i naglašava.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je danas da je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, prilikom nedavne posjete Bosni i Hercegovini, na susretu s članovima Predsjedništva BiH rekao da su u posljednje vrijeme sve su češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije te upitao: “Možete li se vi u BiH mirno razići?”.

No iz ureda predsjednika Slovenije za Avaz je rečeno:

 – Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor je zagovornik Bosne i Hercegovine, njene teritorijalne cjelovitosti, europske perspektive i mirnog razvoja što uvijek dosljedno naglašava. Predsjednik Pahor želi, da BiH čim prije postane dio Europske unije. Dosljedno naglašava važnost geopolitičkog pristupa ka širenju Europske unije koje bi uključivalo također BiH koja ima sa EU trenutno najslabije formalne veze. Predsjednik Pahor redovito upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu. U tom kontekstu je zbog zabrinutosti pred tim idejama o tome pitao svoje sugovornike, sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine kada je početkom marta posjetio Sarajevo – rečeno je iz Ureda predsjednika Slovenije za “Avaz”.

Dostavljamo vam dio govora predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, koji je održao dana 25. septembra 2020. godine u Sobranju Republike Sjeverne Makedonije:

– Pri tome bi naglasio svoju ocjenu koja je važna, ukoliko je tačna: ako ne dođe do proširenja Evropske unije ili proširenje bude dosta kasnilo, u toj regiji će se polako pojaviti teza da raspad bivše Jugoslavije još uvijek nije završen i da je potrebno umjesto postojećih granica uvažiti etničke granice. Iz historijskog iskustva znamo da je veoma malo mogućnosti da takav proces prođe mirnim putem i bez konflikata koji bi mogli šire zahvatiti i sigurnost te stabilnost u Jugoistočnoj Evropi. Zato sam već više puta rekao da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan ekskluzivno političko pitanje koje zahtjeva i od Evropske unije neku još bolje promišljenu strategiju-

Predsjednik republike u svjetlu evropske perspektive Zapadnog Balkana priprema sastanak lidera inicijative Brdo – Brijunski proces, očekivan u maju, rečeno je.

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave