17.2 C
Srebrenik
Nedjelja, 17 Oktobra, 2021

Koca: Prva turska vakcina protiv COVID-19 do kraja ljeta

Ministar zdravlja Turske Fahrettin Koca izjavio je da očekuje da prva lokalno proizvedena vakcina protiv koronavirusa bude spremna do kraja ljeta.

“Vjerujem da će naša prva vakcina biti spremna i uspješna do avgusta, septembra, do kraja ljeta”, naveo je Koca, obraćajući se putem video-linka na brifingu za medije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

On je ukazao na važnost omogućavanja globalne proizvodnje vakcine protiv COVID-19, a da prava intelektualnog vlasništva nisu problem.

Koca je istakao da se 18 kandidata za vakcinu Turske nalazi na listi WHO.

“Turska domaća proizvodnja vakcine nastavlja se ubrzano. Vjerujem da ćemo proizvesti našu vakcinu u kratkom roku”, dodao je.

Prema njegovim riječima, Turska je preuzela “ulogu posrednika” uspostavljanjem “diplomatskih mostova” između zemalja proizvođača vakcina i zemalja koje imaju problema sa pristupom dozama vakcina protiv COVID-19.

Također, Koca je istakao kako je Turska poslala i medicinsku pomoć u 158 zemalja tokom pandemije.

“Mi smo završili vakcinaciju skoro 1,1 milion zdravstvenih radnika u Turskoj za samo 45 dana”, izjavio je Koca.

Koca je naglasio da Turska sa WHO priprema digitalnu platformu za medicinske profesionalce.

Izvor: RTV Slon/TRT

Vijesti

Ministar zdravstva TK posjetio Dom zdravlja Srebrenik

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić posjetio je Dom zdravlja u Srebreniku gdje je s menadžmentom ove javne zdravstvene ustanove razgovarao o procesu  vakcinacije...

Obilježen mjesec knjige u Srebreniku

U povodu obilježavanja oktobra - Mjeseca knjige učenici I osnovne škole u Srebreniku zajedno sa učiteljicama Anisom Lelić, Hadžerom Memić, Adisom Čekić i bibliotekarkom...

Na današnji dan prije osam godina Zmajevi se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Brazilu

Prošlo je već osam godina otkad se fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. 15. oktobra 2013. godine, u posljednjem meču kvalifikacija za odlazak na Mundijal, gostovali...

Stay Connected

21,988FansLike
2,983FollowersFollow
18,600SubscribersSubscribe