31.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 25 Jula, 2021

Koca: Prva turska vakcina protiv COVID-19 do kraja ljeta

Ministar zdravlja Turske Fahrettin Koca izjavio je da očekuje da prva lokalno proizvedena vakcina protiv koronavirusa bude spremna do kraja ljeta.

“Vjerujem da će naša prva vakcina biti spremna i uspješna do avgusta, septembra, do kraja ljeta”, naveo je Koca, obraćajući se putem video-linka na brifingu za medije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

On je ukazao na važnost omogućavanja globalne proizvodnje vakcine protiv COVID-19, a da prava intelektualnog vlasništva nisu problem.

Koca je istakao da se 18 kandidata za vakcinu Turske nalazi na listi WHO.

“Turska domaća proizvodnja vakcine nastavlja se ubrzano. Vjerujem da ćemo proizvesti našu vakcinu u kratkom roku”, dodao je.

Prema njegovim riječima, Turska je preuzela “ulogu posrednika” uspostavljanjem “diplomatskih mostova” između zemalja proizvođača vakcina i zemalja koje imaju problema sa pristupom dozama vakcina protiv COVID-19.

Također, Koca je istakao kako je Turska poslala i medicinsku pomoć u 158 zemalja tokom pandemije.

“Mi smo završili vakcinaciju skoro 1,1 milion zdravstvenih radnika u Turskoj za samo 45 dana”, izjavio je Koca.

Koca je naglasio da Turska sa WHO priprema digitalnu platformu za medicinske profesionalce.

Izvor: RTV Slon/TRT

Vijesti

Očekuje se poskupljenje guma do kraja godine u cijelom svijetu

Još prije nekoliko mjeseci mediji su pisali da svijetu predstoji period u kome će cijene automobilskih guma znatno porasti, kao posljedica smrtonosne bolesti koja...

Lani Pudar izmakao plasman u polufinale Olimpijskih igara

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar je ostvarila solidan rezultat u svojoj kvalifikacionoj grupi na 100 metara delfin, ali se nije plasirala u polufinale na...

Drugi upisni rok na Univerzitetu u Tuzli u septembru

Na Univerzitetu u Tuzli će se organizovati drugi upisni rok za upis studenata u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija...

Stay Connected

21,988FansLike
2,869FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave