Lukavac / Podignuta optužnica za nedozvoljen promet akciznih proizvod

Tužitelj Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Tešić Ratka, rođenog 1962. godine u Bosanskom Šamcu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, radi dalje prodaje na ilegalnom tržištu duhana i akciznih proizvoda, od njemu poznatih osoba nabavio veću količinu od oko 106 kilograma rezanog duhana, sa ciljem da duhan na koji nije plaćen porez u skladu sa zakonom, stavi u promet na ilegalnom tržištu.

U izvršenju kaznenog djela, optuženi je otkriven na području Lukavca, tokom kontrole ovlaštenih osoba Uprave za indirektno oporezivanje (UINO) BiH, nakon čega je duhan bez dokumentacije o plaćenom porezu, oduzet.

Tržišna vrijednost ilegalnog duhana, sa obračunatim porezom, prema procjeni ovlaštenih osoba UINO, iznosi oko 16 000 KM.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo, nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz članka 210a. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, u svim krajevima Bosne i Hercegovine, provodi aktivnosti na otkrivanju i procesuiranju osoba osumnjičenih za nedozvoljen promet duhana i akciznih proizvoda u većim iznosima čime se nanosi šteta budžetu i svim građanima BiH.

Vijesti

Svjetski dan klimatskih promjena

Danas, 15. maja se obilježava Svjetski dan klimatskih promjena. Cilj je skrenuti pažnju na globalne klimatske promjene koje su nastale krivicom čovjeka. Iz Centra...

U naselju Ravnuše maloljetnik stradao od strujnog udara

Na području Gornjeg Srebrenika u mjestu Ravnuše sinoć je jedno maloljetno lice smrtno stradalo uslijed strujnog udara na trafostanici. Na lice mjesta su...

U Srebreniku obilježen Dan šehida

Svečanim polaganjem cvijeća, prijemom u prostorijama Medžlisa IZ Srebrenik, obilaskom mezara šehida i članova njihovih porodica, otvaranjem šehidskih spomen obilježja, danas je u Srebreniku...

Stay Connected

21,934FansLike
2,765FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave