Srijeda, 20 Oktobra, 2021
Google search engine
HomeSPORTMeđunarodni dan sporta za razvoj i mir- sport kao alat za razumijevanje...

Međunarodni dan sporta za razvoj i mir- sport kao alat za razumijevanje i toleranciju

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 23. avgusta 2013. godine proglasila 6. april Međunarodnim danom sporta za razvoj i mir, koji ističe važnost sporta „kao alata za obrazovanje, razvoj i mir, koji promiče saradnju, toleranciju, razumijevanje, društvenu uključenost i zdravlje na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou“, te iskorjenjivanju kulturnih barijera širom svijeta.

Na ovaj dan, 6. aprila svake godine, posebno se promovira zdrav način života i naglašava fokus Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) da se omogući pristup sportu što većem broju ljudi.

Pravo na pristup i učešće u sportu i igru već odavno je priznato u nizu međunarodnih konvencija. Godine 1978. UNESCO je opisao sport i fizičko obrazovanje kao “osnovno pravo za sve”. Međutim, do danas, pravo na igru ​​i sport se previše često zanemaruje ili se ne poštuje.

Sport ima jedinstvenu moć da privuče, mobiliše i inspiriše. Sport igra značajnu ulogu promoviranjem društvene integracije i ekonomskog razvoja u različitim geografskim, kulturnim i političkim kontekstima.

Sport podstiče: individualni razvoj, promovira zdravlje i prevenciju bolesti, promovira rodnu ravnopravnost, socijalnu integraciju i razvoj društvenog kapitala, izgradnju mira i sprječavanje sukoba, pporavak nakon katastrofa i normalizaciju života, ekonomski razvoj, komunikaciju i društvenu mobilizaciju…

Pozivaju se sportske organizacije, civilno društvo i privatni sektor, te svi ostali relevantni akteri, na saradnju, praćenje i podizanje svijesti o Međunarodnom danu sporta za razvoj i mir, poručeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments