26.4 C
Srebrenik
Petak, 30 Jula, 2021

Mirza Selimović, predstavnik Bosne i Hercegovine na međunarodnom festivalu umjetnosti “Slavjanski bazar u Vitebsku” 2021 (Bjelorusija)

Slovenski kulturni centar iz Banjaluke je na temelju dugogodišnje saradnje sa „Slavjanskim bazarom“ i nekoliko drugih festivala u Istočnoj Evropi stekao povjerenje da ove godine bude selekcioni centar za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju.

– Mislim da smo izabrali vrlo kvalitetne interpretatore, koji će dostojno predstaviti svoje zemlje. Ocjenjivao ih je međunarodni stručni žiri, među kojima je bilo nekoliko članova koji su ocjenjivali i na Festivalu u Bjelorusiji. Uživao sam slušajući ove mlade ljude i vjerujem da će se većina profesionalno baviti muzikom. Mirza Selimović je već afirmisan pjevač, potvrđen i na drugim takmičenjima širom regiona. I pored toga, ovo će za njega biti izuzetno iskustvo, jer mu se ukazala jedinstvena prilika da nastupi uživo s Nacionalnim akademskim koncertnim orkestrom Bjelorusije, sastavljenim od vrhunskih muzičara – rekao je Dragoljub Sladojević iz Banjaluke, član međunarodnog žirija.

Mirza nije krio zadovoljstvo.

– Drago mi je što idem kao predstavnik svoje zemlje na jedan tako značajan i sjajan festival. Očekujem lijepo druženje i radujem se što ću upoznati mnogo talentovanih ljudi i prvi put posjetiti Bjelorusiju. Nadam se da pandemija neće onemogućiti naš odlazak na „Slavjanski bazar“. Čestitao bih i Slovenskom kulturnom centru iz Banjaluke, na odličnoj organizaciji takmičenja u ovom formatu – rekao je Mirza Selimović.

U konkurenciji djece od 8 do 14 godina Hrvatsku će na ovom festivalu zastupati Lara Carić, a Sloveniju Minka Lavrič. Njih troje su pobjednici regionalnog izbornog takmičenja koje je organizovao Slovenski kulturni centar iz Banjaluke.

Takmičare je ocjenjivao međunarodi žiri iz 13 zemalja, sastavljen od afirmisanih estradnih umjetnika, uglednih muzičara, muzičkih urednika, kompozitora i muzičkih stvaralaca.

Kandidati su se predstavili u dva takmičarska kruga, u finalu sa po dvije kompozicije koje su izvodili na maternjem i jednom od svjetskih jezika.

Ove godine biće to jubilarni festival, trideseti po redu, na kome će se okupiti mladi muzički talenti iz cijelog svijeta

Vijesti

Kako prepoznati simptome toplotnog udara i kako pomoći nekom ko ih dobije

Dolaskom ljeta dolaze i visoke temperature koje nepovoljno utječu na zdravlje. Kako bi tijelo održalo normalnu unutrašnju tjelesnu temperaturu od oko 37°C, koristi se...

OHR / Christian Schmidt danas dolazi u BiH. Uoči dolaska poručuje: Samo opušteno!

Christian Schmidt danas dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Schmidt dolazi u privatnom aranžmanu te će petak provesti s porodicom, vjerovatno u Hercegovini, dok u Sarajevo dolazi...

Potpisan Kolektivni ugovor: Povećane plate policiji

Predstavnici Vlade TK i Sindikata policije MUP-a TK ,potpisali su danas Kolektivni ugovor za policijske službenike MUP-a TK. Ugovorom je  definisano povećanje plata, a...

Stay Connected

21,988FansLike
2,875FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave