18.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 5 Avgusta, 2021

Na aerodromima u BiH fale 74 policajca

U jedinicama Granične policije (GP) BiH na aerodromima za obavljanje poslova graničnih provjera i bezbjednosti, prema novoj računici, potrebno je ukupno 299 policajaca, a sada ih je 225, što znači da ih nedostaje 74.

To je navedeno u obrazloženju Prijedloga pravilnika o unutrašnjoj organizaciji GP BiH, gdje se dodaje da promjene koje se tiču povećanja broja policijskih službenika proizlaze i iz obima poslova koji se u zadnjih pet godina značajno povećao, te je na međunarodnim aerodromima u BiH broj lica povećan za blizu 70 odsto.

Predviđeno je da se u jedinicama GP BiH na aerodromima poveća broj izvršilaca u činu starijeg policajca na način da po jedan bude raspoređen u Banjaluci i Mostaru, te dva u Tuzli.

“Ostalo povećanje ogleda se u činu policajac u jedinicama GP BiH na aerodromima: Sarajevo 23, Banjaluka 13, Mostar 13 i Tuzla 21”, ističe se u ovom dokumentu.

Franka Vican, portparolka Granične policije BiH, potvrdila je za “Nezavisne” da su policijski službenici Granične policije BiH na aerodromima zaduženi za obavljanje granične kontrole te bezbjednost aerodroma.

“S obzirom na situaciju u vezi sa pandemijom virusa korona, trenutačno se bilježi manji protok putnika, ali pojačana je granična kontrola i pooštreni su uvjeti za ulazak u zemlju”, navela je Vicanova.

Prema njenim riječima, sva četiri aerodroma u BiH bilježe nedostajući broj policijskih službenika, pogotovo za vrijeme većeg protoka putnika, a to je posebno prisutno u zračnim lukama u Sarajevu i Tuzli.

“Prema statističkim podacima Granične policije BiH, posljednjih godina veći je protok putnika u zračnim lukama, odnosno veći je broj prelazaka granice, ako izuzmemo prošlu i ovu godinu zbog situacije u vezi s virusom korona, te je iz tih razloga Granična policija BiH zahtijevala od nadležnih tijela povećanje broja radnih mjesta za 30 odsto”, pojasnila je Vicanova za “Nezavisne”.

Da je posla na aerodromima sve više pokazuju zvanični podaci iz perioda prije pandemije. U 2019. godini na četiri međunarodna aerodroma u BiH ukupno je ostvareno 20.900 aerodromskih operacija, što je za 1.036 više u odnosu na 2018. godinu. Ukupan broj prevezenih putnika u 2019. godini bio je 1.919.592, što je za 223.494 više u odnosu na godinu ranije. Naravno, te brojke su zbog pandemije u prošloj godini bile znatno manje, a i ove godine brojne avio-linije su otkazane, mada postoje najave da će neke od njih ponovo biti uspostavljene.

IZVOR:NEZAVISNE

Vijesti

Penzioneri danas uz penziju dobivaju i jednokratnu novčanu pomoć

Iznos od 120 maraka isplaćuje se korisnicima penzija koji ostvaruju pravo do visine zajamčene penzije a iznos od 100 maraka korisnicima penzija koji...

Stiže 300 miliona eura pomoći MMF-a za BiH

Bosna i Hercegovina je i dalje daleko od zaključivanja novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, a prije kraja mjeseca očekuje se isplata 300 miliona...

Nogometaši Veleža gostuju kod Elfsborga

Nogometaši Veleža večeras igraju novu historijsku utakmicu u Konferencijskoj ligi, a rival je švedski predstavnik Elfsborg koji će biti domaćin prvog duela. Nakon sjajnih nastupa...

Stay Connected

21,988FansLike
2,884FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe