Utorak, 19 Oktobra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETNa snazi nove mjere za ulazak u Hrvatsku

Na snazi nove mjere za ulazak u Hrvatsku

Nove mjere u Hrvatskoj podrazumijevaju da u Hrvatsku mogu ući oni koji su preboljeli koronu ili primili drugu dozu cjepiva te djeca mlađa od sedam godina.

Oni koji nemaju negativan molekularni (PCR) ili brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati, granična će policija pri ulasku u Hrvatsku uvesti u digitalnu platformu za praćenje COVID-19 kao obveznike karantina u kojoj moraju provesti 10 dana.

Ako žele skratiti karantin, putnici se po ulasku u Hrvatsku mogu testirati, ali moraju biti u samoizolaciji do dolaska negativnog testa. Postupak je to koji je 31. marta 2021. godine donio Štab civilne zaštite, a odnosi se na ljude koje prelaze granične prijelaze Hrvatske.

Oni koji se žele testirati tek nakon što stignu u Hrvatsku, za test se moraju naručiti, prenosi 24sata.hr.

Negativan nalaz osoba šalje na email adresu koju su dobili na letku od granične policije i na temelju tog nalaza im policija u digitalnoj platformi ukida obvezu samoizolacije.

Ako je putniku odobren ulazak u Hrvatsku na osnovu brzog antigenskog testa i boravi duže od 10 dana u Hrvatskoj, do desetog dana od datuma izdavanja tog testa mora se ponovno testirati. Onima koji se testiraju po ulasku u našu zemlju i dobiju pozitivan test ili razviju simptome bolesti tijekom karantene, moraju se javiti liječniku. Ako ga nemaju, vlasnik objekta u kojemu borave mora im ga osigurati.

Oni koji su preboljeli COVID-19 unazad šest mjeseci, za dokazivanje preboljenja trebaju imati pozitivan nalaz PCR-a ili antigenskog testa koji je urađen unatrag šest mjeseci, a stariji od 11 dana ili potvrdu o preboljenju izdanu od liječnika.

Osobe koje su prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19, koje apliciraju države članice, također ne moraju pokazati nikakve testove.

Također, nikakve testove ne moraju pokazivati djeca mlađa od sedam godina koja putuju u pratnji roditelja koji imaju negativne testove, potvrdu o cijepljenju ili preboljeni COVID-19.

Putnici koji ulaze u Republiku Hrvatsku u svrhu tranzita obvezni su napustiti Hrvatsku u roku od najviše 12 sati. Nakon toga automatski će im biti određena samoizolacija.

Po posebnom režimu tretiraju ljude koji u Hrvatsku dolaze iz Južne Afrike, Brazila i Zanzibara.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments