36.7 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Najčešće nuspojave nakon vakcinisanja Pfizerovom vakcinom

Vakcina Pfizer-BioNTech ponekad može izazvati blage do umjerene nuspojave nakon vakcinisanja. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrili su upotrebu Pfizerove vakcine u decembru 2020. godine za sve starije od 16 godina.

Ovo mRNA cjepivo djeluje da pruža tijelu niz uputa za stvaranje proteina ‘spike’ koji se nalazi na površini virusa SARS-CoV-2. Prisutnost proteinskog antigena u tijelu pokreće imunološki sustav da stvara antitijela, što tijelo priprema za borbu protiv buduće zaraze samim virusom.

Međutim, cjepivo ne sadrži virus i ne može izazvati infekciju. Uz to, mRNA u cjepivu nema sposobnost mijenjanja DNA unutar stanica, jer je privremena molekula i ne ulazi u jezgru u kojoj je pohranjena DNA.

Česte nuspojave

Prema izvješću FDA, najčešće nuspojave nakon cijepljenja Pfizerovim cjepivom su:

    umor,
    glavobolja,
    vrućica,
    zimica,
    bolovi u mišićima i zglobovima,
    mučnina,
    proljev,
    natečeni limfni čvorovi.

Neke osobe prijavile su i nuspojave na mjestu uboda, uključujući bol na mjestu primjene cjepiva, crvenilo i oticanje. Te su nuspojave često pokazatelj da cjepivo djeluje, inducirajući odgovor imunološkog sustava.

Mnogi pojedinci koji su primili obje doze cjepiva izvijestili su da su simptomi bili izraženiji nakon druge doze. Međutim, u većini slučajeva one su bile blage do umjerene i traju najviše nekoliko dana, prenosi N1.

Alergijske reakcije i anafilaksa

Alergijske reakcije se smatraju ozbiljnom nuspojavom, ali ta se nuspojava rijetko javlja. Simptomi teške alergijske reakcije ili anafilaksije uključuju:

    poteškoće u disanju,
    oticanje lica i grla,
    ubrzan rad srca,
    osip,
    vrtoglavica.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navode da je anafilaksa izuzetno rijetka, a imalo ju je 0,001% osoba koje su cijepljene u SAD-u. Sastojak koji se nalazi u mRNA cjepivima i koji može izazvati alergijsku reakciju je kemikalija koja se naziva polietilen glikol (PEG).

PEG se često nalazi u laksativima koji se koriste za liječenje zatvora. Kada se nalazi u cjepivu, PEG  djeluje tako da oblaže molekulu mRNA i podržava njezin ulaz u stanice, piše Medical news today. Ova kemikalija ranije nije bila česta komponenta cjepiva pa stoga postoje ograniče informacije o njenim alergijskim učincima.

Osobama koje su u anamnezi imale ozbiljnu ili neposrednu alergiju na PEG ili druge sastojke u mRNA cjepivima, savjetuje se da ne primaju ovu vrstu cjepiva protiv covida-19.

(Vijesti.ba)

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave