“Nomadland” je apsolutni pobjednik Oskara

U Los Angelesu je upravo okončana 93. ceremonija dodjele Oscara, a pobjednik večeri je film “Nomadland” kineske rediteljice Chloe Zhao.

Jasmila Žbanić i “Quo Vadis, Aida?” nisu osvojili zlatni kipić, u kategoriji najbolji strani film pobijedio je “Another Round”.

U kategoriji najbolji reditelj/ica Oscara je dobila Chloe Zhao, a njen film “Nomadland” proglašen je najboljim filmom.

Frances McDormand, glumica koja tumači glavni lik u “Nomadlandu”, osvojila je Oscara za najbolju glumicu, dok je titulu najboljeg glumca dobio Anthony Hopkins (“The Father”).

Nagradu za najbolji originalni scenarij dobio je film “Promising Young Woman” (Emerald Fennel), a za najbolji adaptirani scenarij – “The Father” (Christopher Hampton i Florian Zeller).

Oscara za najbolju fotografiju dobio je “Mank”, koji je nagrađen i za najbolji dizajn produkcije. Nagrade za najbolje sporedne uloge dobili su Yuh-Jung Young (“Minari”) i Daniel Kaluuya (“Judas and the Black Messiah”).

Oscara za najbolje vizuelne efekte dobio je “Tenet”. Najbolji dugometražni animirani film je “Soul”, a kratki “If Anything Happens, I Love You”. Osim toga, “Soul” je nagrađen i u kategoriji najbolja filmska muzika.

Zlatni kipić u kategoriji najbolji dokumentarac dobio je “My Octopus Teacher”.

Film “Ma Rainey's Black Bottom” nagrađen je u kategorijama za najbolji kostim i najbolju šminku i frizuru. Najbolja originalna pjesma je “Fight For You” (“Judas and the Black Messiah”).

Ovo su preostali dobitnici: Najbolja montaža: “Sound of Metal” (Mikkel E. G. Nielsen), Najbolji dizajn produkcije: Donald Graham Burt, Nagrada za humanitarni rad: Tyler Perry, Najbolji kratki dokumentarni film: Colette (Anthony Giacchino i Alice Doyard), Najbolji dizajn zvuka: Sound of Metal.

Vijesti

Svjetski dan klimatskih promjena

Danas, 15. maja se obilježava Svjetski dan klimatskih promjena. Cilj je skrenuti pažnju na globalne klimatske promjene koje su nastale krivicom čovjeka. Iz Centra...

U naselju Ravnuše maloljetnik stradao od strujnog udara

Na području Gornjeg Srebrenika u mjestu Ravnuše sinoć je jedno maloljetno lice smrtno stradalo uslijed strujnog udara na trafostanici. Na lice mjesta su...

U Srebreniku obilježen Dan šehida

Svečanim polaganjem cvijeća, prijemom u prostorijama Medžlisa IZ Srebrenik, obilaskom mezara šehida i članova njihovih porodica, otvaranjem šehidskih spomen obilježja, danas je u Srebreniku...

Stay Connected

21,934FansLike
2,765FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave