Home VIJESTI Objavljena lista dežurnih apoteka u TK, pet lokalnih zajednica bez ovakve usluge!

Objavljena lista dežurnih apoteka u TK, pet lokalnih zajednica bez ovakve usluge!

0
1

Ministarstvo zdravstva TK na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH i Zakona o apotekarskoj djelatnosti FBiH, objavilo je listu dežurnih apoteka u TK.

Lista dežurnih apoteka, kako je navedeno u Odluci, odnosi se na ugovorene apoteke/zdravstvene ustanove koje su na području TK dužne organizirati dežurstvo odnosno kontinuiran rad tokom 24 sata.

Prema Odluci, riječ je o osam apoteka ukupno i to po jedna apoteka u Gračanici, Gradačacu, Srebreniku, Tuzli, Živinicama, Kalesiji, Lukavcu i Banovićima.

Listu apoteka sa adresama i Odluku preuzmite OVDJE.

Kako je pojašnjeno u članu dva Odluke, ustanove su u navedenim organizacionim jedinicama dužne osigurati dežurstvo u trajanju od 24 sata radnim danima, u noćnim satima, subotom, nedjeljom i u vrijeme praznika.

Magistar farmacije u apotekama mora biti prisutan tokom cijelog radnog vremena, a istaknuto radno vrijeme mora biti lako uočljivo i vidno za korisnike.

Odluka je na snazi do kraja ove godine.

U Odluci nije navedeno, pa samim tim ostaje i nepoznato da li će sredine poput Doboj Istoka, Čelića, Kladanja, Sapne i Teočaka imati dežurne apoteke.

Ta činjenica otvara i novu dilemu, da li su stanovnici ovih pet općina diskriminirani u odnosu na stanovnike osam lokalnih zajednica koje će imati ili imaju dežurne apoteke čiji dežurni rad plaća Zavod zdravstvenog osiguranja TK, a pri tome, premiju zdravstvenog osiguranja plaćaju svi stanovnici TK jednako izuzev oslobođenih kategorija, kao i doprinose za zdravstvenu zaštitu. Posebice što se nalazimo u pandemiji Covid -19 u kojoj je višestruko povećana potreba stanovništva za lijekovima i uslugama farmaceuta!

U najmanju ruku ova lista je sasvim iznenađujuća jer je jedan od strateški važnih ciljeva Vlade TK i ravnomjeran razvoj svih sredina a samim tim i pomoć manje razvijenim općinama.

RTV Slon

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here