36.7 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Oprez: Na terenu lažni uposlenici Službe hitne medicinske pomoći Tuzla!

U doba kada je ljekarska pomoć najtraženija usluga i kada vladaju strah i neizvjesnost izazvane pandemijom korona virusa, stari, nemoćni i bolesni našli su se na meti prevaranata koji, lažno se predstavljajući kao ekipa mobilnog tima Službe hitne medicinske pomoći ulaze u domove gdje planiraju ili su već pokušali izvršiti pljačku. No, zahvaljujući građanima koji su posumnjali da nešto nije uredu, o svemu je obavještena i Hitna pomoć koja je danas i zvanično upozorila građane.

„Dobili smo dojave od pacijenata da su dolazile pojedine osobe lažno se predstavljale da su uposlenici naše ustanove da urade PCR test kod kuće, a s druge strane počeli smo raditi i vakcinacije pa da ne bi bilo lažnog predstavljanja da su došli da vakcinišu naše sugrađane“, izjavila je dr. Lejla Kuloglija Memišević, načelnica Službe hitne medicinske pomoći Tuzla. 

Upozorenje se odnosi na sve, a posebno na starije i teško pokretne osobe koje često trebaju usluge hitne pomoći. Sama uniforma nažalost nije garancija, jer i ona može biti zloupotrebljena. Zbog toga iz ove Službe savjetuju građanima da obavezno na uvid traže akreditaciju prije bilo kakve intervencije.  Osim toga, svi oni kojima će se raditi neka intervencija, bilo da je u pitanju kućna posjeta ljekara, testiranje ili vakcinacija bit će unaprijed obavješteni da će neko iz te službe doći, naglašava načelnica Hitne.

„Ukoliko pacijenti nisu sigurni imaju mogućnost da provjere na brojeve telefona 025 368 – 137, 035 368 – 162 i 035 368 – 411 do 15 sati, a poslije 15 na 124 i da provjere da li je to uposlenik ove ustanove“, poručila je dr.Memišević. 

Kako saznajemo,o navedenoj zloupotrebi obavješteni su svi načelnici službi koje djeluju u okviru Doma zdravlja Tuzla. S druge strane, u Upravi policije MUP –a TK nemaju zabilježene prijave ove vrste, te pozivaju građane da prijave svako sumnjivo ponašanje ili pokušaj prevare na dobro poznati broj telefona 122.

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave