Pacijenti iz Gradačca planiraju se u ponedjeljak isključiti s dijalize

Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH uputilo je dopis u kojem navodi namjere šest dijaliznih pacijenta iz Gradačca, koji se iz protesta zbog premještanja iz dijaliznog centra (DC) u Odžaku u dijalizni centar u Gračanicu, planiraju isključiti s dijalize u ponedjeljak 19. aprila. 

Kako je saopćeno, već dugo traje borba ovih pacijenta, kako bi ostali na liječenju u DC Odžak gdje se dijaliziraju već nekoliko godina.

“Međutim, ravnatelj županijske bolnice Orašje, koja „vlada“ DC u Odžaku, pod svaku cijenu želi da ove teške bolesnike 100-postotne invalide prebaci u DC Gračanica, pravdajući to nerentabilnošću i velikim ekonomskim i financijskim gubicima, koji po nama uopće ne stoje”.

“Svima je poznato da se iz ZZOiRO Federacije BiH, točnije iz Fonda solidarnosti izdvajaju financijska sredstva, za svakog dijaliznog pacijenta pa tako i za ovih šest bubrežnih bolesnika iz Gradačca. Sigurno je da tu postoje i drugi prateći troškovi, kao što su struja i voda, što ide na teret županijske bolnice Orašje, ali smo zato danas dobili potvrdu od Zavoda zdravstvenog osiguranja TK da su oni predložili županijskoj bolnici Orašje i Zavodu zdravstvenog osiguranja Posavske županije, pokrivanje drugih troškova, koje ne pokriva Federalni fond solidarnosti, u visini od 35,00 KM za pacijenta po jednoj dijalizi što su odgovorni u ovoj županiji, uključujući i ravnatelja bolnice u Orašju, kategorički odbili. Kao Udruga smatramo da je ovaj iznos sasvim dovoljan za pokrivanje drugih troškova”, ističu iz Udruženja.

Smatraju očiglednim da se radi o “tjeranju inata i pokušaju da se pod svaku cijenu riješe dijaliznih pacijenta iz Gradačca koji bi prelaskom u DC u Gračanicu, pored toga što su svaki drugi dan prikopčani na dijalizne aparate po više od četiri sata, imali i produženo putovanje za više od sat vremena po veoma lošem i neuvjetnom putu od Gradačca do Gračanice i nazad”.

“Posaban je problem njihov povratak nakon iscrpljujuće četverosatne dijalize, jer nakon dijaliznog tretmana pacijenti se nalaze u veoma lošem stanju, s padovima tlaka, mučninama i drugim nus pojavama, a put od Gračanice do Gradačca bi im bio jako težak što bi sigurno utjecalo na njihovo i onako krhko zdravlje. Smatramo da je način uštede novca preko leđa dijaliznih bolesnika, pogrešan, nepotreban i neopravdan”, saopćilo je Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.

Vijesti

Stanje na putevima u BIH

Zbog saobraćajne nezgode obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Žepče- Maglaj, kod mjesta Goliješnica. U toku je policijski uviđaj. Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici...

Svjetski dan klimatskih promjena

Danas, 15. maja se obilježava Svjetski dan klimatskih promjena. Cilj je skrenuti pažnju na globalne klimatske promjene koje su nastale krivicom čovjeka. Iz Centra...

U naselju Ravnuše maloljetnik stradao od strujnog udara

Na području Gornjeg Srebrenika u mjestu Ravnuše sinoć je jedno maloljetno lice smrtno stradalo uslijed strujnog udara na trafostanici. Na lice mjesta su...

Stay Connected

21,934FansLike
2,765FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave