Pahor: Odbijam opasne ideje o promjeni granica na Balkanu, nisam znao za “non paper”

Predsjednik Slovenije Borut Pahor danas se obratio javnosti i iznio svoja stajališta o velikoj potrebi što bržeg uključivanja zemalja Zapadnog Balkana u EU te je poručio da je iskreni i dokazani prijatelj BiH i da nije znao ništa o “non paperima” tokom posljednje posjete Sarajevu.

Na početku je kazao da odlučno podržava proširenje EU na Zapadni Balkan i da je širenje EU na države Zapadnog Balkana geopolitički prirotet prve kategorije.

“Zagovaram da bi bilo najbolje kada bi se EU odlučila da u razumnom kratkom roku uključi sve zemlje Zapadnog Balkana i da tome prilagodi svoju strategiju širenja. Pozivam sve lidere Zapadnog Balkana da brže provedu reforme i naprave korak na putu ka EU”, kazao je.

Smatra da je proširenje EU na Balkan zapravo i pitanje vremena i ne samo političke volje.

“Ako se to ne dogodi, za posljedicu može imati rast nacionalizma u tim državama i angažiran utjecaj trećih država. Uključenje Zapadnog Balkana u EU bi značilo očuvanje cjelovitosti država, rješavanje njihovih problema i doprinijelo bi stabilnosti cijelog regiona i cijele Evrope”, rekao je Pahor i dodao da bi članstvo u EU umanjilo naivne ideje o mijenjaju granica koje se ne mogu dogoditi mirnim putem.

“Odbijam sve opasne ideje o promjeni granica”, naglasio je.

Zatim se osvnuo na BiH i njegovu posljednju službenu posjetu Sarajevu.

Kazao je da je iskreni i dokazani prijatelj BiH i da je kao predsjednik Slovenije u BiH bio sedam puta. Podsjetio je da je bio i u Srebrenici i odao počast žrtvama genocida i poslao snažne poruke.

“Na posljednjem sastanku sa članovima Predsjedništva BiH nisam znao ništa o ‘non paperu’, ni prije ni kasnije. Zamislima o konačnom raspadu Jugoslavije se odlučno protivim, jer smatram da to nije moguće postići mirnim putem”, naglasio je.

Kazao je da je o tome i javno govorio, a najviše je bilo odjeka u Sobranju u Sjevernoj Makedoniji.

“Jedan sam od rijetkih lidera koji tako jasno naglašavaju značenje pomirenja za budućnost. Zagovaratelj sam cjelovite BiH i njene euroatlantske budućnosti”, dodao je.

Izvor: Klix.ba

Vijesti

Stanje na putevima u BIH

Zbog saobraćajne nezgode obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Žepče- Maglaj, kod mjesta Goliješnica. U toku je policijski uviđaj. Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici...

Svjetski dan klimatskih promjena

Danas, 15. maja se obilježava Svjetski dan klimatskih promjena. Cilj je skrenuti pažnju na globalne klimatske promjene koje su nastale krivicom čovjeka. Iz Centra...

U naselju Ravnuše maloljetnik stradao od strujnog udara

Na području Gornjeg Srebrenika u mjestu Ravnuše sinoć je jedno maloljetno lice smrtno stradalo uslijed strujnog udara na trafostanici. Na lice mjesta su...

Stay Connected

21,934FansLike
2,765FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave