36.7 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Pahor: Odbijam opasne ideje o promjeni granica na Balkanu, nisam znao za “non paper”

Predsjednik Slovenije Borut Pahor danas se obratio javnosti i iznio svoja stajališta o velikoj potrebi što bržeg uključivanja zemalja Zapadnog Balkana u EU te je poručio da je iskreni i dokazani prijatelj BiH i da nije znao ništa o “non paperima” tokom posljednje posjete Sarajevu.

Na početku je kazao da odlučno podržava proširenje EU na Zapadni Balkan i da je širenje EU na države Zapadnog Balkana geopolitički prirotet prve kategorije.

“Zagovaram da bi bilo najbolje kada bi se EU odlučila da u razumnom kratkom roku uključi sve zemlje Zapadnog Balkana i da tome prilagodi svoju strategiju širenja. Pozivam sve lidere Zapadnog Balkana da brže provedu reforme i naprave korak na putu ka EU”, kazao je.

Smatra da je proširenje EU na Balkan zapravo i pitanje vremena i ne samo političke volje.

“Ako se to ne dogodi, za posljedicu može imati rast nacionalizma u tim državama i angažiran utjecaj trećih država. Uključenje Zapadnog Balkana u EU bi značilo očuvanje cjelovitosti država, rješavanje njihovih problema i doprinijelo bi stabilnosti cijelog regiona i cijele Evrope”, rekao je Pahor i dodao da bi članstvo u EU umanjilo naivne ideje o mijenjaju granica koje se ne mogu dogoditi mirnim putem.

“Odbijam sve opasne ideje o promjeni granica”, naglasio je.

Zatim se osvnuo na BiH i njegovu posljednju službenu posjetu Sarajevu.

Kazao je da je iskreni i dokazani prijatelj BiH i da je kao predsjednik Slovenije u BiH bio sedam puta. Podsjetio je da je bio i u Srebrenici i odao počast žrtvama genocida i poslao snažne poruke.

“Na posljednjem sastanku sa članovima Predsjedništva BiH nisam znao ništa o ‘non paperu’, ni prije ni kasnije. Zamislima o konačnom raspadu Jugoslavije se odlučno protivim, jer smatram da to nije moguće postići mirnim putem”, naglasio je.

Kazao je da je o tome i javno govorio, a najviše je bilo odjeka u Sobranju u Sjevernoj Makedoniji.

“Jedan sam od rijetkih lidera koji tako jasno naglašavaju značenje pomirenja za budućnost. Zagovaratelj sam cjelovite BiH i njene euroatlantske budućnosti”, dodao je.

Izvor: Klix.ba

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave