36.7 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Pfizer / Stižu tablete protiv COVID-a: Naučnik Đikić pojasnio kako će se koristiti

Pfizer će do kraja maja završiti prvu fazu kliničkih ispitivanja, a vjeruju da će prve antiviralne lijekove protiv COVID-19 imati već do jeseni.

Lijek su za sada nazvali PF-07321332 i u laboratorijskim uvjetima se pokazao izvrsnim u sprečavanju širenja virusa SARS-COV-2, a vjeruju kako će i testiranja na ljudima u SAD-u i Belgiji do kraja godine biti jednako uspješna, pišeDaily Mail.

Riječ je o lijeku koji bi svjetlo dana mogao ugledati zahvaljujući timovima naučnika poput prof. dr. Ivana Đikića s frankfurtskog Goethe Instituta koji su pokušavali pronaći slabe tačke virusa.

“Njihov lijek se temelji na ciljanom djelovanju na enzime virusa, odnosno proteaze. Lijek sprečava razmnožavanje virusa i komplementaran je s vakcinama. To znači da ga možemo koristiti kod vakcinisanih i nevakcinisanih ljudi, kao i kod svih koji će se u budućnosti zaraziti COVID-19. Naime, vakcina djeluje protiv ulaska virusa u ćelije, a lijek djeluje na virus koji je već u ćelijama“, pojasnio je Đikić.

Dodao je da lijek vjerovatno nije sasvim djelotvoran sam za sebe, ali u kombinaciji s drugim lijekovima naučnici će vremenom razviti nove pristupe koji će ga učiniti djelotvornijim.

“Vjerojatno ćemo ga koristiti u kombinaciji s lijekovima protiv drugog enzima koji se zove replikaza. Možemo to uporediti s HIV-om jer smo ga pobijedili na isti način. Trebalo je, doduše, 30 godina da smislimo koktel dva lijeka i njihova je kombinacija uklonila opasnost od razvoja AIDS-a”, rekao je Đikić.

Iz Pfizera su najavili kako bi lijek mogao spriječiti razvoj težih oblika bolesti kod vakcinisanih ili kao druga linija odbrane u slučaju pojave novih sojeva, piše 24sata.hr.

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave