Pfizer / Stižu tablete protiv COVID-a: Naučnik Đikić pojasnio kako će se koristiti

Pfizer će do kraja maja završiti prvu fazu kliničkih ispitivanja, a vjeruju da će prve antiviralne lijekove protiv COVID-19 imati već do jeseni.

Lijek su za sada nazvali PF-07321332 i u laboratorijskim uvjetima se pokazao izvrsnim u sprečavanju širenja virusa SARS-COV-2, a vjeruju kako će i testiranja na ljudima u SAD-u i Belgiji do kraja godine biti jednako uspješna, pišeDaily Mail.

Riječ je o lijeku koji bi svjetlo dana mogao ugledati zahvaljujući timovima naučnika poput prof. dr. Ivana Đikića s frankfurtskog Goethe Instituta koji su pokušavali pronaći slabe tačke virusa.

“Njihov lijek se temelji na ciljanom djelovanju na enzime virusa, odnosno proteaze. Lijek sprečava razmnožavanje virusa i komplementaran je s vakcinama. To znači da ga možemo koristiti kod vakcinisanih i nevakcinisanih ljudi, kao i kod svih koji će se u budućnosti zaraziti COVID-19. Naime, vakcina djeluje protiv ulaska virusa u ćelije, a lijek djeluje na virus koji je već u ćelijama“, pojasnio je Đikić.

Dodao je da lijek vjerovatno nije sasvim djelotvoran sam za sebe, ali u kombinaciji s drugim lijekovima naučnici će vremenom razviti nove pristupe koji će ga učiniti djelotvornijim.

“Vjerojatno ćemo ga koristiti u kombinaciji s lijekovima protiv drugog enzima koji se zove replikaza. Možemo to uporediti s HIV-om jer smo ga pobijedili na isti način. Trebalo je, doduše, 30 godina da smislimo koktel dva lijeka i njihova je kombinacija uklonila opasnost od razvoja AIDS-a”, rekao je Đikić.

Iz Pfizera su najavili kako bi lijek mogao spriječiti razvoj težih oblika bolesti kod vakcinisanih ili kao druga linija odbrane u slučaju pojave novih sojeva, piše 24sata.hr.

Vijesti

U BiH 340 novozaraženih, preminulo 28 osoba

U našoj zemlji posljednji bilans borbe s pandemijom donosi 340 novozaraženih nakon testiranja 2.566 uzoraka u posljednja 24 sata. Preminulo je 28 osoba kod...

Broj zaposlenih u Federaciji BiH

Broj zaposlenih u Federaciji BiH prema prebivalištu zaposlenika na dan 03.05.2021.godine iznosio je 520.612. Broj zaposlenih prema prebivalištu osiguranog lica i sjedištu poslodavca na...

U TK 43 novozaražene osobe, u Srebreniku dvije

U posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona evidentirane su 43 novozaražene osobe korona  virusom, a testiran je 271 uzorak. Najviše novozaraženih je u Tuzli...

Stay Connected

21,930FansLike
2,754FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe

Zadnje objave