Srijeda, 1 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPočela masovna vakcinacija u Sarajevu, dugi redovi ispred Zetre

Počela masovna vakcinacija u Sarajevu, dugi redovi ispred Zetre

Olimpijskoj dvorani Zetra danas je počela vakcinacija građana Kantona Sarajevo.

Građani zbijeni u dugim redovima čekaju vakcinaciju.

Prema najavama, prostor Zetre je preuređen i na njemu se nalazi 30 punktova za vakcinaciju stanovništva, gdje će se dnevno moći vakcinisati do 2.000 pacijenata.

Na ulazu će biti pet administratora koji će skenirati zdravstvenu knjižicu, a osobe koje ih ne budu imale moći će koristiti ličnu kartu ili drugi dokument koji sadrži jedinstveni matični broj JMBG.

U prvoj fazi vakcinacije trebale bi biti vakcinisane osobe starije od 75 godina, potom osobe starije od 65 godina, a nastavak imunizacije uslijedit će kada KS bude imao dovoljan broj vakcina za to.

Arman Šarkić, član Kriznog štaba KS-a objasnio je detalje.

“Danas nam je prvi dan i moramo biti oprezni da se ne potkrade neka greška. Zato je kontrolisan ulazak u Zetru. Apelujemo na osiguranike da se, koliko mogu, jave putem aplikacije. Preferiramo to radi jedinstvene baze podataka. Zbog specifičnosti starije populacije, otvorili smo i druge kanale komunikacije – javljanje putem mjesne zajednice i sl. Vodili smo računa o pacijentima koji su nepokretni, njih ima oko 3.000 i njima je namijenjena kineska vakcina tako da će hitni medicinski timovi po ostvarivanju kontakata i ovaj dio populacije vakcinisati u kućnim uslovima. U najavi je još doza vakcina”, rekao je Šarkić.

Podsjetio je da su u Zagrebu viđene gužve ispred dvorana, te da će se u Sarajevu svi potruditi da se to ne desi.

“Danas će se vakcinisati između 600 i 700 građana. Sve su vakcine na mjestu i dinamika će biti dnevna između 1.000 i 2.000, to garantuju naši timovi kojih je 30 na 30 punktova”, napomenuo je Šarkić.

Bit će iskorišteno 12.500 doza. Po masovnijem dolasku vakcina, bit će povećan i broj

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments