SSSBiH čestitao Svjetski dan zaštite na radu

0

Savez samostalnih sindikata BiH danas je svim radnicama i radnicima u privredi, državnim organima, obrazovnim i kulturno-sportskim institucijama i ostalim zanimanjima čestitao 28. april – Svjetski dan zaštite na radu.

Iz Sindikata navode da je zaštita na radu pravo radnika koje proističe iz međunarodnih konvencija, Ustava, zakonskih i podzakonskih propisa, a tek u uslovima pandemije virusa COVID-19 se vidi značaj zaštite zdravlja radnika koji su na prvoj liniji odbrane od tog virusa.

– Tokom ove vanredne situacije radnici savjesno i odgovorno obavljaju svoje zadatke ne štedeći svoje zdravlje i zdravlje svojih porodica. Pandemija COVID-19 je pokazala koliko su bitne mjere zaštite, naročito radnika zaposlenih u zdravstvu, trgovini, policiji, proizvodnji, medijima, ali i svih drugih koji su direktno izloženi opasnosti od zaraze – ističu iz SSSBiH.

Navode da Federacija BiH nije iskazala interes za hitno usaglašavanje propisa sa Konvencijama MOR i evropskim sigurnosnim direktivama, čime bi poslodavcima naredila njihovu primjenu i zahtijevala da se obezbijede sigurna radna mjesta i dostojanstven rad.

– Vlast na svim nivoima ne iskazuje brigu za oblast zaštite na radu i broj žrtava se iz godine u godinu povećava. Sve je veći broj invalida koje nije moguće rasporediti na adekvatna radna mjesta u kompanijama. Tek 2020. je usvojen novi Zakon o zaštiti na radu, a 2021. četiri podzakonska akta, čime je, može se reći, samo otpočeo proces – saopćeno je iz SSSBiH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here