SSSBiH čestitao Svjetski dan zaštite na radu

Savez samostalnih sindikata BiH danas je svim radnicama i radnicima u privredi, državnim organima, obrazovnim i kulturno-sportskim institucijama i ostalim zanimanjima čestitao 28. april – Svjetski dan zaštite na radu.

Iz Sindikata navode da je zaštita na radu pravo radnika koje proističe iz međunarodnih konvencija, Ustava, zakonskih i podzakonskih propisa, a tek u uslovima pandemije virusa COVID-19 se vidi značaj zaštite zdravlja radnika koji su na prvoj liniji odbrane od tog virusa.

– Tokom ove vanredne situacije radnici savjesno i odgovorno obavljaju svoje zadatke ne štedeći svoje zdravlje i zdravlje svojih porodica. Pandemija COVID-19 je pokazala koliko su bitne mjere zaštite, naročito radnika zaposlenih u zdravstvu, trgovini, policiji, proizvodnji, medijima, ali i svih drugih koji su direktno izloženi opasnosti od zaraze – ističu iz SSSBiH.

Navode da Federacija BiH nije iskazala interes za hitno usaglašavanje propisa sa Konvencijama MOR i evropskim sigurnosnim direktivama, čime bi poslodavcima naredila njihovu primjenu i zahtijevala da se obezbijede sigurna radna mjesta i dostojanstven rad.

– Vlast na svim nivoima ne iskazuje brigu za oblast zaštite na radu i broj žrtava se iz godine u godinu povećava. Sve je veći broj invalida koje nije moguće rasporediti na adekvatna radna mjesta u kompanijama. Tek 2020. je usvojen novi Zakon o zaštiti na radu, a 2021. četiri podzakonska akta, čime je, može se reći, samo otpočeo proces – saopćeno je iz SSSBiH.

Vijesti

Svjetski dan klimatskih promjena

Danas, 15. maja se obilježava Svjetski dan klimatskih promjena. Cilj je skrenuti pažnju na globalne klimatske promjene koje su nastale krivicom čovjeka. Iz Centra...

U naselju Ravnuše maloljetnik stradao od strujnog udara

Na području Gornjeg Srebrenika u mjestu Ravnuše sinoć je jedno maloljetno lice smrtno stradalo uslijed strujnog udara na trafostanici. Na lice mjesta su...

U Srebreniku obilježen Dan šehida

Svečanim polaganjem cvijeća, prijemom u prostorijama Medžlisa IZ Srebrenik, obilaskom mezara šehida i članova njihovih porodica, otvaranjem šehidskih spomen obilježja, danas je u Srebreniku...

Stay Connected

21,934FansLike
2,765FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave