36.7 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

State Department: Postoji opasnost od nestabilnosti na Zapadnom Balkanu

Postoji opasnost da neosnovane špekulacije o mijenjanju granica na Zapadnom Balkanu duž etničkih linija podstaknu nestabilnost u regionu, navodi se u saopćenju koje potpisuje glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Kaže kako stabilna, prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana mora biti zasnovana na dobroj upravi, vladavini prava, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda te da Washington podržava zemlje regiona na putu do evropske integracije i članstva u ključnim evropskim i euroatlantskim institucijama.

“Sarađujemo sa zapadnobalkanskim zemljama i našim evropskim partnerima na unapređenju državne uprave, vladavine prava i reformi u borbi protiv korupcije, kao i na promovisanju nezavisnih medija i energičnih civilnih društava, što će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprijediti dugoročni cilj cjelovite, slobodne i mirne Evrope”, navodi se u saopćenju.

Price se osvrnuo i na odnose Srbije i Kosova te kazao da su Sjedinjene Države spremne podržati rad na sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu o normalizaciji, utemeljenom na međusobnom priznanju, koji postavlja osnove za dugotrajnu saradnju i prosperitet.

Price navodi i da SAD sarađuje s međunarodnom zajednicom da podrži Bosnu i Hercegovinu u provođenju reformi, uključujući i Izborni zakon, koje će joj omogućiti da se razvija i osigura status kandidata za članstvo u EU.

“Ured visokog predstavnika, uspostavljen prije 25 godina u sklopu Dejtonskog mirovnog sporazumoma, znatno doprinosi miru i stabilnosti u BiH. Nastavljamo podržavati važnu ulogu OHR-a u realizaciji programa 5+2, s obnovljenim fokusom na borbu protiv korupcije kao ključnu za čvrsto uspostavljanje vladavine prava”, zaključuje se u saopćenju.

Pojava navodnih “non papera” dodatno je uzdrmala politička dešavanja na Zapadnom Balkanu, a navodi o prekrajanjima granica u javni diskurs donijeli su ponovo ratnu retoriku.

IZVOR:Klix

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave