State Department: Postoji opasnost od nestabilnosti na Zapadnom Balkanu

Postoji opasnost da neosnovane špekulacije o mijenjanju granica na Zapadnom Balkanu duž etničkih linija podstaknu nestabilnost u regionu, navodi se u saopćenju koje potpisuje glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Kaže kako stabilna, prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana mora biti zasnovana na dobroj upravi, vladavini prava, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda te da Washington podržava zemlje regiona na putu do evropske integracije i članstva u ključnim evropskim i euroatlantskim institucijama.

“Sarađujemo sa zapadnobalkanskim zemljama i našim evropskim partnerima na unapređenju državne uprave, vladavine prava i reformi u borbi protiv korupcije, kao i na promovisanju nezavisnih medija i energičnih civilnih društava, što će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprijediti dugoročni cilj cjelovite, slobodne i mirne Evrope”, navodi se u saopćenju.

Price se osvrnuo i na odnose Srbije i Kosova te kazao da su Sjedinjene Države spremne podržati rad na sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu o normalizaciji, utemeljenom na međusobnom priznanju, koji postavlja osnove za dugotrajnu saradnju i prosperitet.

Price navodi i da SAD sarađuje s međunarodnom zajednicom da podrži Bosnu i Hercegovinu u provođenju reformi, uključujući i Izborni zakon, koje će joj omogućiti da se razvija i osigura status kandidata za članstvo u EU.

“Ured visokog predstavnika, uspostavljen prije 25 godina u sklopu Dejtonskog mirovnog sporazumoma, znatno doprinosi miru i stabilnosti u BiH. Nastavljamo podržavati važnu ulogu OHR-a u realizaciji programa 5+2, s obnovljenim fokusom na borbu protiv korupcije kao ključnu za čvrsto uspostavljanje vladavine prava”, zaključuje se u saopćenju.

Pojava navodnih “non papera” dodatno je uzdrmala politička dešavanja na Zapadnom Balkanu, a navodi o prekrajanjima granica u javni diskurs donijeli su ponovo ratnu retoriku.

IZVOR:Klix

Vijesti

U BiH 340 novozaraženih, preminulo 28 osoba

U našoj zemlji posljednji bilans borbe s pandemijom donosi 340 novozaraženih nakon testiranja 2.566 uzoraka u posljednja 24 sata. Preminulo je 28 osoba kod...

Broj zaposlenih u Federaciji BiH

Broj zaposlenih u Federaciji BiH prema prebivalištu zaposlenika na dan 03.05.2021.godine iznosio je 520.612. Broj zaposlenih prema prebivalištu osiguranog lica i sjedištu poslodavca na...

U TK 43 novozaražene osobe, u Srebreniku dvije

U posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona evidentirane su 43 novozaražene osobe korona  virusom, a testiran je 271 uzorak. Najviše novozaraženih je u Tuzli...

Stay Connected

21,930FansLike
2,754FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe

Zadnje objave