Utorak, 19 Oktobra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETSud BiH / Nastavak suđenja Novaliću i drugima u aferi "Respiratori"

Sud BiH / Nastavak suđenja Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Bakirovom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”.

Osim Novalića, optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak te Fikret Hodžić vlasnik firme “Srebrena malina”.

Kao svjedok na današnjem ročištu pojavit će se Aida Čorbek, anesteziolog iz Travnika, a ročište je zakazano u 13.30 sati. Čorbek će inače svjedočiti na okolnosti komunikacije sa Novalićevom sekretaricom Bahrom Džakom, koja se prema ranije prezentiranom komunikaciji interesovala o kvaliteti pojedinih vrsta respiratora.

Podsjećamo da je tokom svojih svjedočenja Džaka ispričala na koji način su nabavljeni „malina“ respiratori, a pojedinih stvari se jednostavno nije sjećala pa su je tužioci napominjali.

Iskaze su do sada pred sudom dali Džaka, bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i direktor firme “Cubicus“ Denis Đulalić.

Podsjećamo da su Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments