U Brčkom skraćen policijski sat i produženo radno vrijeme svih objekata

Nadležni u Brčkom danas su donijeli novu naredbu kojom se ide u blagu relaksaciju epidemioloških mjera te je posljednjom odlukom skraćen policijski sat, a produženo je radno vrijeme privrednih subjekata.

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta danas je donio naredbu, koja odmah stupa na snagu i prema kojoj je u narednih 15 dana policijski sat na snazi od 23 sata uvečer do pet sati ujutro.

Tokom trajanja zabrane kretanja dozvoljava se rad dežurnih apoteka, benzinskih stanica samo u dijelu koji se bavi točenjem goriva, ali i rad privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom.

“Odredbe se ne primjenjuju na zaposlene koji vrše službene dužnosti ili su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti u vezi s proglašenjem stanja prirodne nesreće zbog koronavirusa, kao ni na zaposlene u pravnim osobama u kojima se radi kontinuiteta proizvodnje rad odvija u smjenama”, precizirano je.

S druge strane, svim ostalim privredim subjektima rad je omogućen do 21 sat uvečer. Kako je pojašnjeno, iz naredbe se izuzimaju apoteke kojima je radno vrijeme do 22 sata, a do tada je moguća i šalterska prodaja u pekarama, kao i dostava hrane ugostiteljskim objektima.

Ublažene su i mjere koje se odnose na rekreativne aktivnosti u zatvorenom prostoru te je rad omogućen do 21 sat uvečer, ali je i dalje zabranjeno svako organizovano okupljanje s muzikom uživo, DJ-evima i slično.

Štab za zaštitu i spašavanje Brčacima je i dalje naredio obavezno nošenje zaštitne maske (prekrivena usta, nos i brada) u zatvorenim prostorima, a na otvorenom prostoru u grupi od dvije ili više osoba i da održavaju fizičku distancu od dva metra, osim članova užeg domaćinstva.

Iako je situacija blago povoljnija, na prostoru Brčko distrikta koronavirusom je trenutno aktivno zaražena 1.921 osoba, a na bolničkom liječenju su 83 pacijenta.

Vijesti

Svjetski dan klimatskih promjena

Danas, 15. maja se obilježava Svjetski dan klimatskih promjena. Cilj je skrenuti pažnju na globalne klimatske promjene koje su nastale krivicom čovjeka. Iz Centra...

U naselju Ravnuše maloljetnik stradao od strujnog udara

Na području Gornjeg Srebrenika u mjestu Ravnuše sinoć je jedno maloljetno lice smrtno stradalo uslijed strujnog udara na trafostanici. Na lice mjesta su...

U Srebreniku obilježen Dan šehida

Svečanim polaganjem cvijeća, prijemom u prostorijama Medžlisa IZ Srebrenik, obilaskom mezara šehida i članova njihovih porodica, otvaranjem šehidskih spomen obilježja, danas je u Srebreniku...

Stay Connected

21,934FansLike
2,765FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave