36.7 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

U maju se očekuje intenziviranje procesa imunizacije u FBiH

Voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa na konferenciji povodom Evropske sedmice imunizacije 2021. govorio je o trenutnom procesu vakcinacije u FBiH te je najavio dolazak većeg broja vakcina u narednom periodu.

Musa je kazao da su u FBiH do sada 48.464 osobe dobile dozu vakcine protiv koronavirusa, a da je ukupno do sada zaprimljeno 70.690 vakcina različitih proizvođača i platformi.

“Prema informacijama koje smo dobili od Ministarstva civilnih poslova BiH, očekujemo da se već u prvim sedmicama maja intenzivira proces imunizacije, odnosno isporuke cjepiva koje očekujemo putem dva mehanizma, Covax-a i zajedničke nabavke Evropske unije, tako da će se kroz naredni mjesec ovaj proces intenzivirati”, izjavio je Musa.

Kazao je da, kada je riječ o koronavirusu djeca na svu sreću imaju nizak rizik od komplikacija. Nažalost, oni trpe druge posljedice, kako je naglasio, a jedna od njih jeste provođenje rutinskog programa imunizacije.

U 2020. godini podaci govore da su ostvareni obuhvati za 30 do 40 posto niži od ciljnih vrijednosti.

“To je činjenica koja nas sve treba zabrinuti. Cilj nam je u periodu koji je pred nama intenziviranje redovitog programa imunizacije kako bi se nadoknadili propusti, odnosno niži obuhvati imunizacije. Želimo da ohrabrimo kako padijatre, zdravstvene ustanove, pedijatrijske službe, da urade pregled kartona, i vide gdje su propuštene imunizacije i pozovu roditelje da se jave svojom pedijatrijskim službama kako bi nadoknadili propuštenu vakcinaciju”, rekao je Musa.

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave