U Sarajevu će sutra protestovati i Sindikat metalaca FBiH

0

Sindikat metalaca Federacije Bosne i Hercegovine za sutra je najavio protest ispred entitetske vlade. Ranije su prvomajski protest najavili rudari i radnici u trgovini.

Kako su saopćili iz Sindikata metalaca FBiH, protest će biti organizovan uz poštivanje epidemioloških mjera. Okupljanje radnika će početi u 11 sati na Trgu Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) gdje će položiti cvijeće na spomen-obilježju Đuri Đakoviću.

Zatim će pješačiti do zgrade Vlade FBiH koja se nalazi u sarajevskom naselju Pofalići. Dolazak na ovu lokaciju je predviđen u 11:30 sati. S obizrom na to da se u istoj zgradi nalazi i sjedište kompanije Energoinvest, položit će cvijeće i pred spomen-obilježjom osnivaču ove kompanije Emeriku Blumu.

Poručili su da su njihovi zahtjevi ujedno i zahtjevi svih industrijskih sindikata u Savezu samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, a to su:

“Hitno i bez odlaganja utvrđivanje najniže plaće u FBiH čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plate u FBiH, bez naknada koje nemaju karakter plate (topli obrok, naknada za prijevoz, regres);

Hitno i bez odlaganja osloboditi privredu nepravedno visokih nameta tj. opterećenja na platu koja u FBiH iznose skoro 70 posto;

Apelujemo na nadležne institucije tj. na krizne štabove, kako federalni tako i kantonalne, da u skladu sa svojim ovlastima i odgovornostima uvrste radnike realnog sektora, naročito metalne industrije, u skupinu populacije našeg stanovništva koji bi imali visoki prioritet u provođenju imunizacije, napominjući da su prvi prioritet zdravstveni radnici i tzv. ranjive skupine našeg društva;

Hitno i bez odlaganja pokrenuti aktivnosti u vezi sa počinjanjem pregovora za usaglašavanje i zaključivanje kolektivnog ugovora.”

Naglasili su da će broj prisutnih na protestu biti ograničen zbog pandemije koronavirusa, te da su dobili podršku Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, Samostalnog sindikata elektroenergetskih radnika FBiH, Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH, Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine, Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala Bosne i Hercegovine.

Iz Sindikata metalaca FBiH su čestitali Dan rada pozvavši da se iznađu problemi za radnike u ovom entitetu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here