36.7 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

U Španiji pustili ljude na koncert i posmatrali da li će se zaraziti koronom

Naučni eksperiment u Španiji je gotov. Pustili su ljude na koncert i posmatrali da li će se zaraziti. Rezultati su iznenađujući.

Koncert je održan u Barseloni, i nakon njega, prema podacima dobijenim nakon eksperimenta, pokazali su da se od koronavirusa zarazilo šest osoba u roku od 14 dana. Njihov zaključak je da nisu pronašli dokaz povećanog širenja zaraze među ljudima koji su prošlog mjeseca učestvovali u tom velikom ogledu.

U eksperimentu je učestvovalo 5.000 ljudi, navodi Index.hr, nakon što su dobili negativan rezultat testa na koronu. Nosili su maske, ali nisu morali održavati međusobnu distancu.

Od šest osoba koje su nakon koncerta zaražene, naučnici su zaključili da ih je četvoro zaraženo negde drugdje, a ne na samom događaju.

Boris Revolo, virusolog koji je učestvovao u dizajniranju sigurnosnih protokola u areni “Palau Sant Jordi”, rekao je da ne može kategorički isključiti da su druge dvije osobe zaražene tokom koncerta, ali da postoji vrlo velika vjerovatnost da se prijenos dogodio negdje drugdje, piše Dojče vele.

Ono što su još naučnici otkrili je da je stopa zaraze među učesnicima koncerta bila dvostruko manja od one kod ljudi iste dobi u Barseloni.

-Ništa ne sugerira da se prijenos virusa dogodio tokom koncerta- rekao je specijalista za zarazne bolesti Žosep Maria Libre na konferenciji za novinare u utorak.

Koncert je bio jedno od najvećih okupljanja u Evropi od početka pandemije, u trenutku kad države širom svijeta traže nove načine za sigurno održavanje javnih događaja, za koje su do sada stručnjaci tvrdili da su sigurna mjesta zaraze

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave