Utorak, 19 Oktobra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIU Španiji pustili ljude na koncert i posmatrali da li će se...

U Španiji pustili ljude na koncert i posmatrali da li će se zaraziti koronom

Naučni eksperiment u Španiji je gotov. Pustili su ljude na koncert i posmatrali da li će se zaraziti. Rezultati su iznenađujući.

Koncert je održan u Barseloni, i nakon njega, prema podacima dobijenim nakon eksperimenta, pokazali su da se od koronavirusa zarazilo šest osoba u roku od 14 dana. Njihov zaključak je da nisu pronašli dokaz povećanog širenja zaraze među ljudima koji su prošlog mjeseca učestvovali u tom velikom ogledu.

U eksperimentu je učestvovalo 5.000 ljudi, navodi Index.hr, nakon što su dobili negativan rezultat testa na koronu. Nosili su maske, ali nisu morali održavati međusobnu distancu.

Od šest osoba koje su nakon koncerta zaražene, naučnici su zaključili da ih je četvoro zaraženo negde drugdje, a ne na samom događaju.

Boris Revolo, virusolog koji je učestvovao u dizajniranju sigurnosnih protokola u areni “Palau Sant Jordi”, rekao je da ne može kategorički isključiti da su druge dvije osobe zaražene tokom koncerta, ali da postoji vrlo velika vjerovatnost da se prijenos dogodio negdje drugdje, piše Dojče vele.

Ono što su još naučnici otkrili je da je stopa zaraze među učesnicima koncerta bila dvostruko manja od one kod ljudi iste dobi u Barseloni.

-Ništa ne sugerira da se prijenos virusa dogodio tokom koncerta- rekao je specijalista za zarazne bolesti Žosep Maria Libre na konferenciji za novinare u utorak.

Koncert je bio jedno od najvećih okupljanja u Evropi od početka pandemije, u trenutku kad države širom svijeta traže nove načine za sigurno održavanje javnih događaja, za koje su do sada stručnjaci tvrdili da su sigurna mjesta zaraze

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments