22.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 5 Avgusta, 2021

U TK stigao prvi kontingent potrošnog materijala za vakcinaciju

U Tuzlanski kanton danas je stigao prvi kontingent potrošnog materijala za potrebe masovne vakcinacije stanovništva. Radi se o špricama, iglama, jednokratnim jastučićima vate, te kantama za oštri otpad, koje su osigurane kao rezultat saradnje Vlade TK i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH.

-Sa UNDP-om imamo odličnu saradnju na više razvojnih programa. Jedan od aspekata te saradnje je i u oblasti zdravstva, te u tom kontekstu, realiziramo ovaj program osiguranja materijalnih pretpostavki za masovnu vakcinacije stanovništva Tuzlanskog kantona. Na tome smo svakako zahvalni našim partnerima u UNDP-u. Ovim mi praktično, zajedno sa našim planom punktova, odnosno namjerom da imunizaciju radimo preko domova zdravlja, zaokružujemo potpuno pripreme za imunizaciju. Još nam samo nedostaju vakcine, koje nažalost ne možemo samostalno nabaviti – izjavio je premijer TK Kadrija Hodžić.

Rekao je da ne može procijeniti kada će doći značajnija količina vakcina u BiH.

-Mi nažalost nemamo informacije kada možemo očekivati i koju količinu vakcina u TK, ali smo opredijeljeni da, uz količinu koja nam bude pripadala prema raspodjeli i kvotama sa federalnog nivoa, dodatno i našim sredstvima učestvujemo u nabavci dodatnih količina vakcina za građane našeg kantona – ističe Hodžić.

Na područje Tuzlanskog kantona dosad je došlo oko 8.000 doza vakcina i one su već aplicirane prioritetnim skupinama, zdravstvenim radnicima i dijelu građana starijih od 65 godina.

-Nažalost mi smo limitirani aktivnostima viših nivoa vlasti. Od onih količina koje dođu u BiH, nama pripadne određeni dio i to je oko 20 posto od ukupnog broja vakcina koje pripadaju entitetu Federacija BiH – kazao je ministar zdravstva Božo Jurić.

Potvrdio je da je trenutno blago poboljšana epidemiološka situacija u tom kantonu.

-Broj novooboljelih je relativno manji nego u prethodnom periodu, kao i procent pozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranih. Nažalost, još uvijek je visok broj hospitaliziranih pacijenata, kao i broj smrtnih ishoda. Krizni štab i Vlada TK će u narednom periodu razmotriti mogućnosti popuštanja određenih mjera, prije svega onih koje se odnose na obavljanje sportskih aktivnosti – ističe Jurić.

Danas je stiglo 50.000 jednokratnih šprica za vakcinaciju protiv COVID-a, nešto sanitetskog materijala i 45 kutija za oštri otpad.

-Mi smo već napravili plan raspodjele prema zdravstvenim ustanovama, a prema broju stanovnika i vrlo brzo ćemo to i distribuirati prema domovima zdravlja – izjavila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK Majda Sarihodžić.

Ovo je samo prvi dio dogovorenog kontingenta, dodala je, a u narednom periodu očekuje se da će biti dostavljeno još šprica, igala, sanitetskog materijala, ali i frižideri za hladni lanac.

Ovim Tuzlanski kanton stvara preduslove za vakcinaciju, ali vakcine i dalje stižu u malim količinama. Za sutra je najavljen jedan kontingent vakcina kineskog proizvođača, koji treba stići u Sarajevo, ali još uvijek se ne zna koja će količina biti dodijeljena ovom kantonu.

Izvor: RTV Slon

Vijesti

Stiže 300 miliona eura pomoći MMF-a za BiH

Bosna i Hercegovina je i dalje daleko od zaključivanja novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, a prije kraja mjeseca očekuje se isplata 300 miliona...

Nogometaši Veleža gostuju kod Elfsborga

Nogometaši Veleža večeras igraju novu historijsku utakmicu u Konferencijskoj ligi, a rival je švedski predstavnik Elfsborg koji će biti domaćin prvog duela. Nakon sjajnih nastupa...

Danas počinje isplata jednokratne naknade penzionerima u Federaciji BiH

Isplata jednokratne naknade penzionerima u Federaciji Bosne i Hercegovine počet će danas. Penzioneri će je dobiti uz redovnu penziju čija isplata također počinje danas. Entitetska...

Stay Connected

21,988FansLike
2,884FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe