36.7 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

UNDTBiH: Bolesnici imaju pravo na dijalizu u najbližem dijaliznom centru

Iz Udruženja za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH (UNDTBiH) reagovali su nakon prethodnog odbijanja liječenja dijaliznih pacijenata s područja Gradačca rekavši da bubrežni bolesnici imaju pravo na dijalizu u najbližem dijaliznom centru.

“Ovih dana smo svjedoci neželjenih događanja nastalih zbog odbijanja Kantonalne bolnice u Orašju da se bolesnici iz Gradačca i dalje dijaliziraju u Dijaliznom centru u Odžaku, bez obzira na saglasnost Fonda osiguranja Tuzlanskog kantona da plati dodatne troškove za te bolesnike”, navodi se.

U nadi da će dogovor nadležnih ministarstava i fondova te dijaliznih centara biti brzo postignut, UNDTBiH daje punu podršku prim. dr. Želimiru Stipančiću u njegovim nastojanjima da osigura sve što je u najboljem interesu svih dijaliznih bolesnika, pa tako i bolesnika iz Gradačca.

“Doktori kao što je prim. dr. Stipančić, sa pokazanom hrabrosti i ljudskim i medicinskim principima, neophodni su ovoj državi i svima nama”, poručuju iz Udruženja za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH u povodu dešavanja u vezi liječenja hroničnih hemodijaliznih bolesnika s područja Gradačca.

Kako naglašavaju u saopštenju za javnost, hronični hemodijalizni bolesnici s teritorije općine Gradačac liječe se od 2014. godine u Dijaliznom centru u Odžaku po dogovoru nadležnih struktura, a zbog značajno manje teritorijalne udaljenosti između Gradačca i Odžaka, boljeg puta i uvjeta u Dijaliznom centru, pogotovo posvećenih nefrologa predvođenih prim. dr. Želimirom Stipančićem.

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave