UPFBiH Tegeltiji i Bevandi: Hitno pokrenite procedure za potpisivanje bilateralnih sporazuma o povratu PDV-a

Udruženje poslodavada Federacije Bosne i Hercegovine uputilo je otvoreno pismo Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vjekoslavu Bevandi, ministru finansija i trezora Bosne i Hercegovine, u kojemu se navodi:  

„Poštovani,

Obraćamo Vam se u ime više od 20.000 članica Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, PDV obveznika, koje duže od 10 godina ne mogu realizirati svoje pravo na povrat PDV-a iz inostranstva.

Duže od 10 godina UPFBiH je insistiralo na izmjeni članova 94. i 95. Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, kako bi se stvorili uslovi za uspostavljanje principa uzajamnosti povrata PDV-a, odnosno, zaključivanja bilateralnih sporazuma sa drugim državama, na osnovu kojih bi bh. privrednici ostvarili pravo na povrat PDV-a iz inostranstva.

Zbog odbijanja Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH da izvrši izmjene Pravilnika, UPFBiH je podnijelo krivičnu prijavu 20.11.2019. godine protiv članova UO UIOBiH zbog nedonošenja izmjena i dopuna Pravilnika.  Na osnovu naše prijave, a po nalogu Tužilaštva BiH SIPA vrši istražne radnje.

Nakon podnesene krivične prijave, UO UIO BiH je konačno prošle godine donio  Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost („Službeni glasnik BiH“, broj: 44/20, od 24.07.2020. godine) kojim su izmjenjeni članovi 94. i 95. na način da se stvaraju zakonske pretpostavke za uspostavljanja principa uzajamnosti povrata PDV-a.  

No, bez obzira što su donesene izmjene i dopune Pravilnika, nadležne instutucije Bosne i Hercegovine još nisu pokrenule postupak za zaključenje bilateralnih međunarodnih ugovora. Države sa kojima treba zaključiti ugovor, a koje imaju uslov uzajamnosti i ne vraćaju PDV bh. kompanijama već godinama su: Hrvatska, Slovenija, Italija, Mađarska, Poljska, Češka, Grčka, Bugarska, Rumunija, Španija i  Švajcarska.

Podsjećamo da su nadležne institucije Hrvatske još 2011. godine uputile institucijama u Bosni i Hercegovini pismo namjere za potpisivanje sporazuma, na osnovu kojeg bi bio omogućen povrat PDV-a kompanijama u BiH. Međutim, potpisivanje sporazuma nije bilo moguće dok se ne usvoje izmjene i dopune Pravilnika.

Udruženje poslodavaca FBiH je 26.11.2020. godine uputilo Ministarstvu finansija i trezora BiH i Vijeću ministara BiH dopis u kojem smo zatražili hitno pokretanje inicijative za zaključivanje bilateralnih međunarodnih ugovora u skladu sa članom 4. Zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora („Službeni glasnik BiH“, broj: 29/00 i 32/13). Međutim, do danas, ništa nije urađeno po tom pitanju.

Ponovo smo 12.03.2021. godine uputili urgenciju i ukazali na značaj zaključivanja bilateralnih međunarodnih ugovora, ali nikada nismo dobili odgovor od Vijeća ministara BiH, niti od nadležnog ministarstva.

O značaju hitnog potpisivanja bilateralnih ugovora o uzajamnom povratu PDV-a za bh. privrednike, najbolje govori činjenica da bi iznos PDV-a koji bi se vratio bh.  privrednicima iz Hrvatske bio sedam puta veći od iznosa PDV-a koji bi se iz Budžeta BiH vraćao privrednicima u Hrvatskoj.

Zbog svega navedenog, ponovo insistiramo i javno pozivamo Vas kao čelne ljude Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i resornog Ministarstva finansija i trezora BiH da  hitno pokrenete inicijativu za zaključivanje bilateralnih međunarodnih ugovora, pogotovo sa Hrvatskom i Slovenijom. Time će se omogućiti povrat PDV-a domaćim privrednicima na bazi reciprociteta“, navodi se u pismu UPFBiH.

Vijesti

Stanje na putevima u BIH

Zbog saobraćajne nezgode obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Žepče- Maglaj, kod mjesta Goliješnica. U toku je policijski uviđaj. Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici...

Svjetski dan klimatskih promjena

Danas, 15. maja se obilježava Svjetski dan klimatskih promjena. Cilj je skrenuti pažnju na globalne klimatske promjene koje su nastale krivicom čovjeka. Iz Centra...

U naselju Ravnuše maloljetnik stradao od strujnog udara

Na području Gornjeg Srebrenika u mjestu Ravnuše sinoć je jedno maloljetno lice smrtno stradalo uslijed strujnog udara na trafostanici. Na lice mjesta su...

Stay Connected

21,934FansLike
2,765FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave