Vlada TK: Oko 600.000 KM za pomoć ugostiteljstvu i hotelijerstvu

Vlada TK će u narednim danima, nešto manje od 600.000,00 KM, kao pomoć usmjeriti ka ugostiteljskom i hotelijerskom sektoru, potvrđeno je na današnjem sastanku premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića sa predstavnicima Grupacije ugostitelja TK, pri Udruženju za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla. Radi se o prvim osiguranim sredstva koja će, kao što je to ranije obećano, kao pomoć i podrška biti usmjereni u ove sektore.

„Epidemiološkim mjerama koje smo donosili u ranijem periodu, među kojima je bilo i ograničavanje rada ugostiteljskih objekata, smo uspjeli zaustaviti trendove porasta broja inficiranih korona virusom. S druge strane te mjere, ali cjelokupna situacija u vezi sa pandemijom, negativno utječu na poslovanje ponajviše ugostitelja, hotelijera i sličnih poslovnih grana. Zato je naša prva pomoć usmjerena u ovom smjeru“, rekao je premijer Hodžić, ističući nadu da u narednom periodu epidemiološka situacija neće nametnuti potrebu za uvođenjem restriktivnijih mjera.

Danas su prezentirani planirani kriteriji za raspodjelu osiguranih sredstava, kao i planirani model i dinamika raspodjele.

„Prva sredstva koja smo osigurali, a radi se o nešto manje od 600.000,00 KM usmjerili smo u ovaj sektor, koji je možda i najviše pogođen pandemijom. Radi se o sredstvima koja ćemo usmjeriti u refundaciju poreza na plaće i poreza iz plaća uposlenih u ovoj privrednoj grani. A kroz Javni poziv nastojimo u što većoj mjeri olakšati prijavu i prikupljanje dokumentacije“, kazao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja Hamza Bešić.

Tokom sastanka je razgovarano i o drugim zahtjevima koje su ugostitelji uputili prema vlastima u BiH, te je istaknuta spremnost da Kantonalna vlada, razumijevajući stanje u kojem se ovaj privredni sektor našao, u odnosima sa Vladom FBiH pokuša utjecati i pomogne da, u skladu sa epidemiološkom situacijom, dođe i do ispunjavanja tih zahtjeva.

Edin Omerović, Armin Grabičanin, Sanel Bajrami i Elvir Kasumović, koji su danas predstavljali Asocijaciju su izrazili zadovoljstvo poduzetim aktivnostima Vlada, kao i spremnošću za brzo i efikasno djelovanje na saniranju posljedica pandemije.

U ime Vlade današnjem sastanku je prisustvovao i ministar finansija TK Vedran Lakić, pomoćnica ministra za trgovinu i Turizam Dželmina Huremović, te stručni saradnik za turizam u Kantonalnom ministarstvu Hasan Sejdinović.

RTV Slon

Vijesti

Svjetski dan klimatskih promjena

Danas, 15. maja se obilježava Svjetski dan klimatskih promjena. Cilj je skrenuti pažnju na globalne klimatske promjene koje su nastale krivicom čovjeka. Iz Centra...

U naselju Ravnuše maloljetnik stradao od strujnog udara

Na području Gornjeg Srebrenika u mjestu Ravnuše sinoć je jedno maloljetno lice smrtno stradalo uslijed strujnog udara na trafostanici. Na lice mjesta su...

U Srebreniku obilježen Dan šehida

Svečanim polaganjem cvijeća, prijemom u prostorijama Medžlisa IZ Srebrenik, obilaskom mezara šehida i članova njihovih porodica, otvaranjem šehidskih spomen obilježja, danas je u Srebreniku...

Stay Connected

21,934FansLike
2,765FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave