Za 1. maj protest rudara u Sarajevu

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine najavio je proteste i to simbolično na 1. maj koji se obilježava kao Dan rada.

Poručili su da je riječ o mirnom okupljanju članova iz svih sedam sindikalnih organizacija, članica Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, pod sloganom “Ne nepravednom i nehumanom restruktuisanju rudnika uglja u sastavu Koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine”.

Ističu da će okupljanje početi na platou Željezničke stanice u Sarajevu sa početkom u 9 sati, odakle će učesnici mirnom šetnjom u koloni krenuti ka zgradi Vlade FBiH.

Cilj protesta je javno iskazivanje nezadovoljstva radnika iz sektora rudarstva.

Iz Sindikata ukazuju na probleme u rudarstvu u FBiH, te dešavanja u vezi sa usvajanjem novih pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta koja se direktno tiču opstanka više hiljada radnih mjesta.

Podsjećamo, rudari Federacije Bosne i Hercegovine uputili su pismo premijeru FBiH Fadilu Novaliću, resornom ministru Nerminu Džindiću, direktoru JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo Admiru Andeliji, te direktorima rudnika iz sastava Koncerna, upozoravajući da je stanje u nekim od rudnika uglja u sastavu Koncerna katastrofalno.

Predsjedništvo Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH je na sjednici istog održanoj 19. aprila 2021 godine analiziralo aktuelnu problematiku u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo.

Evidentno je, naveli su, da je stanje u nekim od rudnika uglja u sastavu Koncerna katastrofalno a što je proizvod niza okolnosti.

“Potpuno je otvorena mogućnost da se od strane Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH najkasnije do 30. aprila 2021 godine u skladu sa važećim zakonskim propisima izvrši najava Generalnog štrajka u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo za 10. maj 2021 godine. U toku Generalnog štrajka će biti održan masovni protestni skup radnika iz rudnika uglja u sastavu Koncerna”, jedna je od odluka.

Vijesti

Svjetski dan klimatskih promjena

Danas, 15. maja se obilježava Svjetski dan klimatskih promjena. Cilj je skrenuti pažnju na globalne klimatske promjene koje su nastale krivicom čovjeka. Iz Centra...

U naselju Ravnuše maloljetnik stradao od strujnog udara

Na području Gornjeg Srebrenika u mjestu Ravnuše sinoć je jedno maloljetno lice smrtno stradalo uslijed strujnog udara na trafostanici. Na lice mjesta su...

U Srebreniku obilježen Dan šehida

Svečanim polaganjem cvijeća, prijemom u prostorijama Medžlisa IZ Srebrenik, obilaskom mezara šehida i članova njihovih porodica, otvaranjem šehidskih spomen obilježja, danas je u Srebreniku...

Stay Connected

21,934FansLike
2,765FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave