22.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 5 Avgusta, 2021

Za 1. maj protest rudara u Sarajevu

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine najavio je proteste i to simbolično na 1. maj koji se obilježava kao Dan rada.

Poručili su da je riječ o mirnom okupljanju članova iz svih sedam sindikalnih organizacija, članica Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, pod sloganom “Ne nepravednom i nehumanom restruktuisanju rudnika uglja u sastavu Koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine”.

Ističu da će okupljanje početi na platou Željezničke stanice u Sarajevu sa početkom u 9 sati, odakle će učesnici mirnom šetnjom u koloni krenuti ka zgradi Vlade FBiH.

Cilj protesta je javno iskazivanje nezadovoljstva radnika iz sektora rudarstva.

Iz Sindikata ukazuju na probleme u rudarstvu u FBiH, te dešavanja u vezi sa usvajanjem novih pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta koja se direktno tiču opstanka više hiljada radnih mjesta.

Podsjećamo, rudari Federacije Bosne i Hercegovine uputili su pismo premijeru FBiH Fadilu Novaliću, resornom ministru Nerminu Džindiću, direktoru JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo Admiru Andeliji, te direktorima rudnika iz sastava Koncerna, upozoravajući da je stanje u nekim od rudnika uglja u sastavu Koncerna katastrofalno.

Predsjedništvo Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH je na sjednici istog održanoj 19. aprila 2021 godine analiziralo aktuelnu problematiku u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo.

Evidentno je, naveli su, da je stanje u nekim od rudnika uglja u sastavu Koncerna katastrofalno a što je proizvod niza okolnosti.

“Potpuno je otvorena mogućnost da se od strane Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH najkasnije do 30. aprila 2021 godine u skladu sa važećim zakonskim propisima izvrši najava Generalnog štrajka u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo za 10. maj 2021 godine. U toku Generalnog štrajka će biti održan masovni protestni skup radnika iz rudnika uglja u sastavu Koncerna”, jedna je od odluka.

Vijesti

Stiže 300 miliona eura pomoći MMF-a za BiH

Bosna i Hercegovina je i dalje daleko od zaključivanja novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, a prije kraja mjeseca očekuje se isplata 300 miliona...

Nogometaši Veleža gostuju kod Elfsborga

Nogometaši Veleža večeras igraju novu historijsku utakmicu u Konferencijskoj ligi, a rival je švedski predstavnik Elfsborg koji će biti domaćin prvog duela. Nakon sjajnih nastupa...

Danas počinje isplata jednokratne naknade penzionerima u Federaciji BiH

Isplata jednokratne naknade penzionerima u Federaciji Bosne i Hercegovine počet će danas. Penzioneri će je dobiti uz redovnu penziju čija isplata također počinje danas. Entitetska...

Stay Connected

21,988FansLike
2,884FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe