24.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 25 Jula, 2021

Zašto radnici u trgovini nisu prioritet za vakcinaciju?

Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBiH) uputio je otvoreno pismo, u kojem je navedeno da su radnice i radnici zaposleni u sektoru trgovine svaki dan pandemije bili na usluzi građanima, te da su svakodnevno izloženi velikom riziku od zaraze. Ipak, dodali su, oni nisu uvršteni na listu prioriteta za vakcinaciju protiv Kovida-19.

“Sedmicama svjedočimo raspravama i zahtjevima ko su i ko trebaju biti prioritetne grupe za vakcinaciju protiv Kovida-19. Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH čekao je da vidi da li će se u tim silnim raspravama ko treba imati prioritet u imunizaciji, naći i oni bez kojih u proteklih više od godinu dana pandemije nije bio moguć svakodnevni život građana BiH. Niti zdravih, niti onih koji su, nažalost, bili ili jesu zaraženi koronavirusom. I ponovo su trgovci ostali po strani”, istakli su iz Sindikata.

Kako su naveli, prema trenutnom stanju, radnice i radnici zaposleni u trgovini su zaboravljeni i neće biti uvršteni u prioritete za vakcinaciju.

“Mnogi od naših članova su se izborili sa infekcijom, a naše misli su sa porodicama onih koji, nažalost, nisu. I ne, nemamo namjeru obraćati se premijeru Federacije BiH, ministrima niti kriznim štabovima. Nećemo ih ni ubjeđivati u to koliko je bitno da radnice i radnici u trgovini budu vakcinisani, jer smo svakodnevno u kontaktima sa hiljadama građana, i ovim bi rizik od širenja virusa značajno bio smanjen”, poručili su iz Sindikata.

U otvorenom pismu su naveli da koriste ovu priliku da zatraže od odgovornih da nabave vakcine koje uporno obećavaju i započnu masovnu vakcinaciju.

“Na kraju vas želimo podsjetiti da radnici i radnice u sektoru trgovine zbog pandemije i dalje gube svoja radna mjesta i žive sa sve manjim prihodima. Jedina šansa za oporavak privrede, a samim tim i uvjeta rada, je sigurno tržište koje bez masovne imunizacije nije moguće”, poručili su iz STBiH.

BHRT

Vijesti

Očekuje se poskupljenje guma do kraja godine u cijelom svijetu

Još prije nekoliko mjeseci mediji su pisali da svijetu predstoji period u kome će cijene automobilskih guma znatno porasti, kao posljedica smrtonosne bolesti koja...

Lani Pudar izmakao plasman u polufinale Olimpijskih igara

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar je ostvarila solidan rezultat u svojoj kvalifikacionoj grupi na 100 metara delfin, ali se nije plasirala u polufinale na...

Drugi upisni rok na Univerzitetu u Tuzli u septembru

Na Univerzitetu u Tuzli će se organizovati drugi upisni rok za upis studenata u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija...

Stay Connected

21,988FansLike
2,869FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave