14.4 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

Antitijela koja neutrališu COVID prisutna su u krvi najmanje osam mjeseci nakon infekcije.

Antitijela koja neutrališu COVID prisutna su u krvi najmanje osam mjeseci nakon infekcije, pokazuje italijanska studija.

Ovo važi „bez obzira na težinu bolesti, starost pacijenta ili prisustvo drugih patologija“, navodi se u studiji koju je sprovela prestižna bolnica San Rafaele iz Milana u saradnji sa institutom za javno zdravlje, javlja Beta.

Prisustvo antitijela, iako se vremenom smanjuje, dugotrajno je: osam mjeseci nakon dijagnoze, samo tri pacijenta“ od njih 162 (od kojih je 29 umrlo) nije više bilo pozitivno na test na antitijela, precizira se u studiji.

Pored toga, rana pojava antitijela je, kako se ističe, „od ključne važnosti za uspješnu borbu protiv infekcije: oni koji ne uspiju da ih proizvedu u prve dvije nedjelje nakon zaraze imaju veći rizik od razvoja teških oblika COVID-19“.

Zahvaljujući tehnikama koje su već korišćene za proučavanje anti-HIV vakcina, istraživači su razvili novu metodu za procjenu antitijela koja neutrališu SARS-CoV-2.

Studija je sprovedena na 162 pacijenta pozitivna na koronu (67 posto su muškarci prosječne starosti 63 godine) koji su došli u hitnu službu u San Rafaelo tokom prvog vala pandemije u Italiji.

Prvi uzorci krvi prikupljeni su u trenutku postavljanja dijagnoze u martu-aprilu 2020. godine, a posljednji krajem novembra 2020. godine.

Od tih pacijenata, njih 57 posto je imalo druge patologije i to uglavnom hipertenziju (44 posto) i dijabetes (24 posto).

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,867FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave